68

Tweede Kamer: Ontmoeting Máxima en bin Salman ‘mag nooit meer gebeuren’

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staat dat een ontmoeting zoals die tussen koningin Máxima en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman niet nog eens mag plaatsvinden. De motie, ingebracht door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, is een stevige reprimande aan het adres van het kabinet dat vooraf kennis had van de ontmoeting en ermee instemde.

De ontmoeting vond plaats op de G20-top in Japan, vorige week vrijdag. Máxima sprak met bin Salman over hulp aan vrouwelijke ondernemers. Het hete hangijzer, de moord op journalist Jamal Khashoggi – volgens alle bewijzen gepleegd in opdracht van bin Salman – bleef onbesproken. ‘Volledig verdedigbaar’, vond premier Rutte, aangezien Máxima daar zat als speciale pleitbezorger van de hoogste VN-baas voor microkrediet in ontwikkelingslanden. Daarnaast is het volgens Rutte gebruikelijk dat de koningin een gesprek voert met de gastheer van de volgende G20-top, wat in dit geval Saoedi-Arabië is.

Het gesprek vond plaats onder verantwoordelijkheid van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Eerder deze week ontraadde Blok de nu aangenomen motie, omdat volgens hem het kabinet ‘niets fout’ heeft gedaan. Coalitiepartijen VVD en CDA stemden tegen de motie, regeringspartners D66 en ChristenUnie stemden voor en vonden daarin steun bij de PVV, GroenLinks, PvdA, 50Plus, SP en DENK.

Niet alleen een meerderheid van de Tweede Kamer is ontstemd over het gesprek tussen Máxima en bin Salman, ook VN-rapporteur Agnes Callamard die de moord op Jamal Khashoggi onderzocht noemt de ontmoeting ‘meer dan teleurstellend’. Aan het AD laat zij weten: ‘Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.’

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (68)