Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer pakt zetelrovers aan, tot onvrede van de zetelrovers

  •  
07-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
4983892436_b9318750e8_b
Als het aan de Tweede Kamer ligt worden er korte metten gemaakt met zetelrovers in het parlement. Een meerderheid van de Kamerleden stemde woensdag in met het beperken van de rechten van Kamerleden die ervoor kiezen hun partij te verlaten, maar wel hun zetel houden. Eigenlijk stemden alleen de zetelrovers zelf tegen de motie.
Zo noemde Norbert Klein, die een zetel roofde van 50Plus de motie een arrogante. Want, zo vond Klein: ‘Eigenlijk zijn de afsplitsers de Robin Hoods van de democratie, die de knellende band van de fractie van zich afschudden’. Hij vond daarmee Kuzu, die een zetel van de PvdA afpakte en van daaruit DENK oprichtte, aan zijn zijde. Fractievoorzitters van een gevestigde partij zijn vaan een soort ‘mini-dictators’, aldus Kuzu:
‘Als je niet meegaat met de lijn van de partijtop, ben je een dissident. Kamerleden moeten mee met de kudde, anders krijgen ze een minnetje en komen ze niet meer op de lijst. Zo worden kritische medewerkers kaltgestellt.’
Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib, namens het presidium voorstanders van de beperkende maatregelen, is er niet alleen binnen de Kamer zelf onvrede over de vele zetelrovers. ‘Heel veel burgers begrijpen niet meer dat ze op een bepaalde partij stemmen, nu er zoveel kleine fracties in de Kamer zitten,’ legde Arib uit.
Zelfs Harm Beertema, onderdeel van de partij van ’s lands bekendste zetelrover Geert Wilders, kon geen begrip opbrengen voor de afsplitsers. De ándere afsplitsers dan: ‘De rest is lange lijst van onbekende namen. Nederland wil ze niet.’
Op dit moment kent de Tweede Kamer maar liefst zes fracties met daarin acht Kamerleden, die bij aanvang van het kabinet-Rutte II nog gewoon onderdeel uitmaakten van een andere partij. Die zetelrovers zijn Houwers (afkomstig uit de VVD), Klein (50Plus), Van Vliet (PVV), Bontes en Van Klaveren (PVV), Monasch (PvdA) en Kuzu en Öztürk (PvdA).
De nieuwe regels gaan in na de volgende verkiezingen. Wie dan zijn zetel meeneemt en voor zichzelf begint, krijgt nog maar de helft van de spreektijd, minder mogelijkheid om te interrumperen en minder financiële ondersteuning.
Bron: Volkskrant  / cc-foto: Jeroen van Luin

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.