Laatste update 21:29
212

Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af

Het raadgevend referendum behoort wat de Tweede Kamer betreft definitief tot het verleden. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft daartoe besloten. De wet van minister Ollongren, die de afschaffing regelt, is met 76 stemmen voor en 69 stemmen tegen aangenomen. In de Kamer werd hoofdelijk gestemd.

De minister heeft ervoor gekozen om niet te wachten op de evaluatie van het raadgevend referendum aan het einde van dit jaar. Ook heeft ze besloten om niet in te gaan om het voorstel van de oppositie om een referendum te houden over het afschaffen van het raadgevende referendum.

De wet moet nog door de Eerste Kamer heen geloodst worden. Daar hebben de regeringspartijen een meerderheid van één stem; alle senatoren moeten dus instemmen, wil het dit kabinet lukken het referendum af te schaffen. De Eerste Kamer zal hier over een aantal weken over mogen stemmen.

Op 21 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tegelijkertijd vindt ook een raadgevend referendum plaats over de sleepwet. Het zal het derde referendum worden dat in Nederland met dank aan deze wet is gehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (212)