24

‘Tweede Kamer scheldt boetes NS kwijt’

De spoorwegen komen ondanks herhalende wanprestaties onder de betaling uit

Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat de Tweede Kamer boetes wegens wanprestatie van de NS voor een groot deel vaak kwijt scheldt. Wanneer de treinen over een geheel jaar bijvoorbeeld te vaak niet op tijd rijden en te vies zijn, krijgt de NS een boete opgelegd. Als het daaropvolgende jaar echter weer wordt voldaan aan de normen, hoeft de NS de boete niet meer te betalen.

Zo kreeg NS over 2008 een boete van 1 miljoen euro, maar werd deze in 2009 alsnog kwijtgescholden. Toch haalde de NS in 2009 de normen wederom niet. De boete die over dat jaar is opgelegd bedraagt 1,9 miljoen euro, maar ook dat bedrag werd voor een groot deel kwijtgescholden. De spoorwegen hoefde over beide jaren slechts 500.000 euro te betalen, meldt RTL Z.

GroenLinks vindt dat de boetes te laag liggen. Ook wil de partij dat het geïnde geld niet naar de staatskas gaat, maar terecht komt bij de reiziger. Wanneer de kwaliteit van de spoorwegen omlaag gaat, zou de prijs ook omlaag kunnen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent: “De minister zegt steeds dat de ‘Reiziger’ weer met een hoofdletter R geschreven moet worden. Prima, maar laat die reiziger dat dan ook maar in de portemonnee voelen.”

cc-foto: Wijbe Visser

Geef een reactie

Laatste reacties (24)