Laatste update 20 juni 2018, 14:43
29

Tweede Kamer stemt tegen afschaffing gevangenschap asielkinderen

De SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen allemaal dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over de mensonterende toestanden in de Verenigde Staten, waarbij kinderen worden gescheiden van hun ouders en opgesloten in kooien. Premier Rutte zei vandaag dat het kabinet over de kwestie met de Amerikanen in contact staat, maar wilde niet zeggen hoe. Rutte:

Ik denk dat we allemaal die beelden van dat huilende meisje hebben gezien, en ook de verhalen hebben gelezen. Dat is toch allemaal wel schrijnend.

In Nederland is immigratie echter een even heet hangijzer en ook hier vrezen politici dat het respecteren van mensenrechten en een humane behandeling van vluchtelingen een ‘aanzuigende werking‘ zal hebben op anderen. Hoewel kinderen van asielzoekers in Nederland niet van hun ouders worden gescheiden, worden zij wel van hun bed gelicht en – voor zij in alle vroegte door een grote groep geüniformeerde ambtenaren worden uitgezet – opgesloten in gesloten detentiecentra. Daar kan het zelfs voorkomen dat zij in de isoleercel belanden. In de Tweede Kamer werd vandaag een tweetal stemmingen gehouden over moties van GroenLinks die ervoor zorg moesten dragen dat Nederland niet langer kinderen opsluit, of in elk geval niet in isolatie en dat er voortaan op wordt toegezien dat bewaringsbesluiten deugdelijk gemotiveerd zijn. Geen van beide voorstellen behaalde een meerderheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)