54

Tweede Kamer stemt vóór benoeming omstreden Van Woerkom

KIJKEN: Van Woerkom schiet vol als verslaggever vraagt naar 'Marokkanen' ... Van de 144 aanwezigen stemden 91 vóór benoeming Van Woerkom ... 9 Kamerleden brachten hun stem uit op oud-ombudsman Brenninkmeijer

De Tweede Kamer heeft donderdag gestemd om Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman te benoemen. Voorafgaand aan de stemming heeft een gesprek plaatsgevonden tussen een aantal fracties en de heer Van Woerkom. De benoeming van Van Woerkom stond al zo goed als vast, omdat Kamerleden niet tégen een benoeming kunnen stemmen, alleen blanco.

UPDATE 18.50
RTL Nieuws vroeg donderdagavond aan Van Woerkom of hij zijn vrouw nog wel met een Marokkaanse taxichauffeur zou meesturen. Als hij de vraag begint te beantwoorden raakt hij geëmotioneerd. De ombudsman schiet vol en moet even uit beeld lopen, voordat hij de vraag alsnog beantwoordt.

In totaal werden door de 144 aanwezige Kamerleden 102 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 91 stemmen vóór Van Woerkom en 11 stemmen op een andere kandidaat. 9 Kamerleden brachten een stem uit op oud-ombudsman Brenninkmeijer.

GroenLinks is nog niet overtuigd van de benoeming, Tweede Kamerlid Linda Voortman zegt in een reactie:

Een kamermeerderheid heeft voor de benoeming van Guido van Woerkom als nationale ombudsman gestemd. GroenLinks had het liever anders gezien. 53 stemmen tegen is wel een heel stevig signaal. Ik hoop dat hij dat meeneemt in zijn werk als ombudsman. GroenLinks zal hem kritisch maar constructief blijven volgen.”

De waarnemend ombudsman reageert positief op de benoeming en verklaart:

Het instituut Nationale ombudsman is verheugd dat hiermee een einde is gekomen aan de onzekerheid rond de verkiezing van Van Woerkom tot Nationale ombudsman. De waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren spreekt de hoop uit dat Van Woerkom de kans krijgt om te laten zien dat hij een onbevooroordeelde ombudsman is voor alle inwoners van Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)