104

Tweede Kamer stemt voor verplicht vrouwenquotum

De raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten in de toekomst voor ten minste 30 procent uit vrouwen bestaan. Dat is de strekking van een motie die dinsdag door een meerderheid in de Tweede Kamer is aangenomen. Het was de afgelopen week onzeker of de meerderheid er zou komen. Aanvankelijk wilde de SP niet voor de motie stemmen omdat die volgens de partij niet ver genoeg ging. De NOS schrijft:

“Vrouwenemancipatie moet niet alleen gelden in de bestuurskamer”, vindt SP-leider Marijnissen. Uiteindelijk heeft de SP met D66 een eigen voorstel ingediend, waarin wordt gepleit voor gelijke kansen voor vrouwen in alle geledingen van de arbeidsmarkt. Dat kan volgens de partij door te zorgen voor bijvoorbeeld een goed ouderschapsverlof en goede en toegankelijke kindvoorzieningen.

Nadat de motie van SP en D66 was aangenomen, stemde de SP ook voor de motie voor een minimum van 30 procent vrouwen in raden van commissarissen. Ook GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus, CDA en het Kamerlid Van Kooten-Arissen steunden de motie.

In landen als IJsland, België, Duitsland, Spanje, Noorwegen en Frankrijk bestaat er al langer een vrouwenquotum. In Nederland bestond er sinds 2013 een vrijwillige regeling. Nu wil de Kamer beursgenoteerde bedrijven verplichten een minimumaantal vrouwen aan te stellen als commissaris. Volgens RTL ZRTL ZRTL Z voldoen op dit moment slechts 30 van de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven aan het vrouwenquotum van 30 procent.

cc-foto: StartupStockPhotos

Geef een reactie

Laatste reacties (104)