7

Tweede Kamer weigert hulp aan Griekenland

Kabinet pleit voor Europese steun via IMF

De Tweede Kamer vindt niet dat Nederland eigenhandig financieel steun moet verlenen aan het noodlijdende Griekenland. Dat bleek donderdagavond in een spoeddebat.

Het kabinet wil zich inzetten om financiële hulp aan Griekenland via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te laten lopen, meldt Trouw. Nederland stond daarin vrijwel alleen in Europa, en zou het verwelkomen als Duitsland nu ook voor het IMF kiest en daarmee afziet van volledig Europese bijstand.

In een spoeddebat donderdagavond in de Tweede Kamer zei demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat er uit Duitsland verschillende signalen komen en dat het nog niet gelukt is om duidelijkheid te krijgen. Hij wees er wel op dat hulp via het IMF hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zal zijn, en dat Griekenland ook door omringende landen geholpen zal moeten worden.

De Tweede Kamer sprak eerder al een voorkeur voor hulp via het IMF uit, waarom Griekenland overigens nog steeds niet gevraagd heeft. CDA en VVD maakten donderdagavond opnieuw duidelijk niets te voelen voor directe steun van Europese landen.

Ook de onhandige Twitter-berichten van minister De Jager kwamen in het debat aan de orde. Kamerleden uitten kritiek op de iets te openhartige tweets. De Jager beloofde meer zorgvuldigheid op dit vlak.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)