28

Tweede Kamer wil jonge ambtenaren op ministeries houden

D66 roept kabinet op vrouwen, jongeren en allochtonen die werken op de ministeries niet zomaar te ontslaan

De Tweede Kamer wil dat jonge ambtenaren extra beschermd worden bij de ontslaggolf op de ministeries. Daarmee wil ze het evenwicht op de ministeries behouden. Veel jongeren hebben een tijdelijk contract of een beperkt aantal dienstjaren en hebben om die reden de meeste kans om als eersten ontslagen te worden. De Kamer wil zich daarvoor behoeden omdat de komende tien jaar een forse uitstroom wordt verwacht van gepensioneerde ambtenaren.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi is blij met die beslissing. “De overheid heeft juist getalenteerde jongeren nodig.” Ze vindt diversiteit noodzakelijk voor het goed functioneren van de overheid. Daarom wil ze van de minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken weten hoe het kabinet rekening gaat houden met groepen als jongeren, vrouwen en allochtonen.

Hachchi vreest dat nadat de gepensioneerde het ministerie hebben verlaten er een terkot aan gekwalificeerd personeel komt.

Selectie op basis van kwaliteit vraagt om een objectieve herkenning en erkenning van talenten. Het probleem is dat er vaak ook onbewuste factoren, zoals een persoonlijk click met de kandidaat, een rol spelen. Soort zoekt soort en dat gaat ten kosten van de kwaliteit en diversiteit van het personeelbestand.

Lees meer op Joop: Bezuinigingen doen ambtenarenapparaat vergrijzen

D66: Kwaliteit door diversiteit

Geef een reactie

Laatste reacties (28)