63

Tweede nationaliteit? Dan geen Nederlander meer

500 personen raakten al hun paspoort kwijt door het aannemen van een tweede nationaliteit ... Nationale Ombudsman onderneemt actie

Zeker 500 personen zijn hun Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt doordat ze een tweede nationaliteit aanvroegen. Ze wisten niet van het bestaan van de regels rondom een tweede nationaliteit af en raakten zo zonder het te willen of te weten hun Nederlandse paspoort kwijt. De Nationale Ombudsman onderneemt actie.

De Nationale Ombudsman:

In maart van dit jaar deed de Nationale ombudsman een oproep om gevallen te melden van mensen die hun Nederlanderschap tegen hun wil zijn kwijtgeraakt. Op deze oproep kwamen 500 reacties. Aanleiding voor de oproep was een klacht van een echtpaar dat zonder dat zij het wisten hun Nederlanderschap waren kwijtgeraakt, omdat zij de nationaliteit van een ander land hadden aangenomen. Hun klacht was dat de Nederlandse overheid onvoldoende informatie hierover verstrekt.

De oproep van de ombudsman werd gedaan naar aanleiding van het verhaal van Carla Brienen uit het Brabantse Mill. Ze raakte haar Nederlanderschap kwijt nadat ze met haar man op het eiland Mauritius in de Indische oceaan ging wonen en werken. Ze hadden de nationaliteit nodig om een huis te mogen kopen.

Het Algemeen Dagblad schrijft:

Het staat in de wet, ik had het moeten weten, maar niemand heeft het me verteld,” stelt Brienen. Ze vindt het een ramp dat ze geen Nederlandse meer is. ,,Het is onderdeel van mijn identiteit.” Zij en haar gezin willen ook weer terug als de kinderen naar de middelbare school moeten. Terugkomen kan nu alleen door een verblijfsvergunning aan te vragen, een lange en moeilijke weg.

De ombudsman is de reacties aan het onderzoeken. Eind van de zomer moet er een rapport met aanbevelingen volgen.

AD: Nederlander? Sorry, dat bent u niet meer

Ombudsman: “En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt”

Cc-foto: Alper Çuğun

Geef een reactie

Laatste reacties (63)