Laatste update 13:13
19

Tweede terreuraanslag in twee dagen tijd in Indonesië

De Indonesische stad Soerabaja is voor de tweede keer in twee dagen tijd getroffen door een terroristische aanslag. Bij een explosie op het hoofdbureau van de politie raakte zeker tien mensen gewond: vier agenten en zes burgers. De aanslagplegers, net als bij de aanslag een dag eerder, maakten deel uit van hetzelfde gezin. Vier van hen kwamen om het leven.

Videobeelden van een bewakingscamera die online zijn verschenen, laten zien hoe bij het politiebureau een auto wordt gecontroleerd door vijf agenten. Kort daarop komen twee bromfietsen met daarop vijf personen aanrijden. De brommers stoppen pal naast de auto. Direct erna volgt een explosie. Een van de gezinsleden is een kind van acht. Het kind overleefde de explosie.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Zondagochtend vroeg werd ook al een terreuraanslag gepleegd. Bij een serie explosies bij kerken kwamen zeker dertien mensen om het leven. De aanslagen werden gepleegd door zes leden van één familie. De aanslag is opgeëist door terreurnetwerk IS. Volgens de lokale politie heeft de familie een tijd in IS-gebied in Syrië gewoond is daar geradicaliseerd.

De vader die de aanslag van maandag pleegde, zou goed bevriend zijn met de vader van het gezin dat zondag verantwoordelijk was voor de aanslag. De politie vreest dat zij deel uitmaakten van zogenaamde slapende terreurcellen en in opdracht van hogerhand de aanslagen hebben geplaagd. In de nacht van zondag op maandag vond in een buitenwijk van Soerabaja ook al een explosie plaats. Ook hier zou het gaan om een gezin van zes personen dat van plan was een aanslag te plegen. Bij een huiszoeking werd de vader door de politie doodgeschoten uit angst dat hij een bom zou laten ontploffen. In huis werden nog drie explosieven aangetroffen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (19)