272

Tweestandpuntenoplossing

Kritiek op Timmermans zwelt aan ... VN erkennen Palestina als staat, met 'waarnemende status' ... VS stemt tegen: er zal weinig veranderen voor de Palestijnen

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) had niet anders verwacht. De VN stemde donderdagavond met een ruime meerderheid voor erkenning van de Palestijnse staat. Timmermans vindt het een ‘wanhopige’ actie. Palestina er nog niet klaar voor, zei hij donderdagavond bij Pauw & Witteman. En ook wordt volgens hem de kans dat Israël opnieuw aanschuift aan de onderhandelingstafel een heel stuk kleiner.


Bij Pauw & Witteman zei Timmermans gisteravond overtuigd te zijn dat erkenning nu geen zin heeft.

Deze stap helpt niet omdat je riskeert dat het Amerikaanse congres iedere vooruitgang van de Amerikaanse president blokkeert. En je komt geen stap verder zonder daadkrachtig optreden van de Amerikaanse president. En als hem dat moeilijk of onmogelijk wordt gemaakt, blijft dit weer vastzitten. Dat is ook voor de Palestijnen funest.

De kritiek op Timmermans zwelt aan.

D66-leider Alexander Pechtold:

Wat een gemiste kans! Nederland afzijdig bij historische statusverhoging Palestijnse staat. Slechte start Timmermans!

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom
Hoor ik nou goed dat Timmermans zegt dat Palestijnen dankbaar zijn dat Nederland in de VN niet voor heeft gestemd, maar zich heeft onthouden?

Midden-Oosten deskundige Petra Stienen:
Timmermans: ‘Nederland stemt blanco #Palestina’. Net als Rosenthal ‘in de ban van Israel’?

De Palestijnse Entiteit is niet meer. De Verenigde Naties hebben donderdagavond Palestina erkend als staat. 138 landen stemden voor, 9 tegen en 41 brachten een blanco stem uit waaronder Nederland. President Abbas diende het verzoek in om de status van de Palestijnen te verhogen in. Hij vroeg de VN-vergadering “het geboortecertificaat van Palestina af te geven”.

Israël en de Verenigde Staten hebben, zoals verwacht, tegen gestemd. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu gaf meteen na Abbas’ toespraak een verklaring uit waarin zijn woorden werden betiteld als “vijandig en giftig”. Dat meldt de NOS. “Dit zijn niet de woorden van een man die vrede wil”, volgens Netanyahu.

De Amerikaanse VN-afgevaardigde Susan Rice gebruikte haar spreektijd om de Palestijnen te waarschuwen dat “zij morgenochtend wakker zullen worden en zullen merken dat er weinig is veranderd, behalve dat de kans op een vreedzame oplossing is afgenomen”.

Nederland onthield zich van stemming, evenals Duitsland. In het tv-programma Pauw & Witteman zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dat hij ervan overtuigd is dat deze stap niet helpt om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Ook het Verenigd Koninkrijk stemde blanco. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei eerder dat de Britten alleen voor zouden stemmen als Palestina geen aanklachten wegens oorlogsmisdaden tegen Israël zou indienen bij het Internationaal Strafhof ICC. Dat kan Palestina met zijn nieuwe status doen. 

NOS: VN verhoogt status Palestijnen

LIVE berichtgeving bij Al Jazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (272)