Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twijfel over verhaal mishandeling uitgezette Feda Amiri

  •  
25-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
feda.jpg
Update: Tinkebell: Ik kan niet garanderen dat hun verhaal helemaal waar is ... Teeven: Geen mishandeling, wel dwangmiddelen ingezet
Begin januari werd de Afghaan Feda Tamiri, na 18 jaar in Nederland te hebben gewoond, door de marechaussees uitgezet, omdat hij in het verleden zou hebben gewerkt voor de Afghaanse geheime dienst, KhAD. Zijn dochter, Tamana, reisde hem achterna naar Afghanistan en ging naar hem opzoek. Ze beweert dat haar vader zou zijn mishandeld door de marechaussees die hem hebben uitgezet. Maar, zo zegt kunstenaar Tinkebell, die hen achterna reisde voor haar kunstproject, dat het aannemelijker is dat er van mishandeling helemaal geen sprake is.
Updates onderaan
Tegenover Omroep Brabant verklaart Tinkebell: “Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is.” Ze zegt dat het heel aannemelijk is dat de twee een toneelstukje hebben gespeeld
Tinkebell volgt Feda en Tamana voor een kunstproject en reisde hen daarom achterna naar Afghanistan. Het tweetal is niet op de hoogte gebracht van het project. Tegenover Omroep Brabant zegt Tinkebell dat alle gesprekken met hen, maar ook met journalisten en Kamerleden puur ten behoeve van haar kunstproject zijn gehouden.
Tweede Kamerlid Joel voordewind (ChristenUnie) heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Hij laat weten een doktersverklaring te hebben, die aanleiding is voor de vragen. De verklaring van Tinkebell verandert hier niets aan:
Ik ben op de hoogte van dit verhaal. Ik heb ook nog contact met Tinkebell gehad. Ik heb eerder een doktersverklaring gekregen waaruit blijkt dat de heer Amiri in het ziekenhuis is opgenomen met een ontwrichte knie. Dat is voor mij aanleiding om hier vragen over te stellen.
Uitgezet Amiri werd na ruim achttien jaar in Nederland uitgezet nadat hij probeerde een paspoort aan te vragen. Hij had een tijdelijke verblijfsvergunning. Tijdens het communistische regime werkte hij in Afghanistan voor de staatsveiligheidsdienst (KhAD). Alle KhAD-agenten uit die tijd worden in Nederland als vermeende oorlogsmisdadigers gezien en het is voor hen erg moeilijk om hun onschuld te bewijzen. Amiri heeft altijd ontkend dat hij ‘fout’ was. Volgens hem heeft hij alleen reguliere politietaken uitgevoerd.
Update 16.00
Tegenover Trouw verklaart Tinkebell nu dat de familie wel degelijk op de hoogte is van haar kunstproject. Ook de quasi-stelligheid waarmee Omroep Brabant het nieuws naar buiten heeft gebracht dat de kunstenaar zou twijfelen aan het waarheidsgehalte van de agressieve uitzetting, weerspreekt ze min of meer. Tinkebell:
“Ik blijf het een niet-humane manier vinden waarop de vader uit Nederland is uitgezet. Dat is gewoon niet oké. Ook als zou blijken dat hij wel bloed aan zijn handen zou hebben vind ik het niet goed zoals hij is uitgezet. Maar ik was hier om Tamana te helpen […] Ik kreeg van Omroep Brabant aan de telefoon vragen over het waarheidsgehalte van hun ziekenhuisverhaal. Of het niet al te toevallig was dat zij haar vader terug had gevonden via foto’s van een toevallige schoonmaker. Ik zei dat ik ook niet kan garanderen dat hun verhaal helemaal waar is. Klopt het wel of klopt het? (sic) Ik weet het gewoon niet, want ik kan hier niet alles checken. Het maakt me in principe ook niet uit.”
En:
“Het is niet louter kunst wat ik hier doe, hoor. Ik ben hier allereerst naar toe gegaan omdat ik mijn vriendin Tamana wilde helpen, omdat ze hier in haar eentje naar toe was gegaan om haar uitgezette vader te zoeken. Maar alles wat ik doe kan een kunstproject worden, dat doe ik al vijftien jaar. Ik ga wel vaker op de bonnefooi op reis. Aan het eind bepaal ik dan wat ik er mee ga doen. De familie waarom het hier gaat wist dat ik een film wilde maken. Ze weten wie ik ben.”
Lees hier het interview met Tinkebell
Update 17.30 uur:
Volgens staatssecretaris Fred Teeven is Feda Amiri bij zijn uitzetting naar Afghanistan niet mishandeld door Nederlandse marechaussees. Bij aanvang van de vlucht zouden wel ‘voor beperkte duur’ dwangmiddelen zijn ingezet. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.