Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twijfels over 'universeel' griepvaccin

  •  
20-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sex_300.jpg
Nederlandse media nemen 'wetenschapsnieuws' Brits schandaalblad over
De Sunday Express, een Brits boulevardblad, meldt zondag in een ‘exclusief’ bericht dat er binnen 5 jaar een universeel griepvaccin komt dat beschermt tegen alle types griepvirussen. De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus betwijfelt de claim.
Het bericht is in Nederland overgenomen door het ANP en zo door vrijwel alle media verspreid. 
RTEmagicC_2013-10-20.jpg
Een vaccin dat levenslang beschermt tegen alle soorten griep, ook tegen nieuwe, gemuteerde variaties. Die ‘heilige graal’ zeggen Britse onderzoekers mogelijk ontdekt te hebben. ‘Het is enorm opwindend. Het vaccin kan potentieel duizenden levens per jaar redden’, zegt onderzoeksleider John Oxford in de Britse krant Sunday Express.
RTV Rijnmond raadpleegde de vooraanstaande viroloog Ab Osterhaus over de claim:
Het lijkt Osterhaus stug dat er een dergelijke supervaccin mogelijk is. Hij benadrukt dat griepvirussen zich voortdurend aanpassen, waardoor er steeds nieuwe vaccins nodig zijn.
Erg ‘exclusief’ is het door de Sunday Express gemeldde nieuws overigens ook niet. Nog in september deed de BBC verslag van het onderzoek naar het supervaccin. Dat was naar aanleiding van een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine. Dezelfde wetenschapper die door de Sunday Express wordt opgevoerd, uit in dat artikel ook twijfels over de claims.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.