1

Twist over evacuatie zwaargewonden uit Haïti

Evacuatievluchten zijn gestaakt. Door logistieke problemen, zegt Amerikaanse overheid. Door ruzie over geld, zeggen critici

Er is een twist ontstaan over de vraag waarom de Verenigde Staten zijn gestopt zwaargewonde slachtoffers van de aardbeving in Haïti te evacueren. De Amerikaanse overheid zegt het komt door logistieke problemen, critici zeggen dat de reden veel cynischer is: ruzie over geld.

Sinds woensdag zijn de evacuatievluchten vanuit Haïti gestaakt. De New York Times berichtte dat dit gebeurde, nadat de gouverneur van Florida, waar veel zwaargewonden worden opgenomen, de federale regering had gevraagd om een deel van de medische kosten op zich te nemen. Dit meldt het NRC Handelsblad zondag.

Een woordvoerder van de regering zei zaterdag dat er geen conflict was over wie voor de kosten op moet draaien, maar dat er domweg een tekort aan ziekenhuisbedden is. 

Wat de oorzaak ook mag zijn, de evacuaties liggen nu voor de vijfde dag stil. Een Amerikaanse arts in een veldhospitaal in de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince waarschuwde zondag dat minstens honderd zwaargewonde patiënten zullen sterven als ze niet snel naar een ziekenhuis in de VS worden gevlogen.

Het is onduidelijk of en wanneer evacuatievluchten naar de Verenigde Staten herstarten. Voor het beëindigen van de vluchten werden 435 Haïtiaanse slachtoffers naar Amerika gevlogen. Op de USNS Comfort liggen 635 gewonden. De aardbeving kostte mogelijk 200.000 mensen het leven.
Lees hier meer

Foto: Flickr CC US Air Force

Geef een reactie

Laatste reactie