69

Twitter-aanhang CDA-leider Buma voor 82% nep

Update: Joop krijgt er 10.000 followers bij ... Lijsttrekker twittert maar zijn gehoor bestaat uit spam-accounts

Van de bijna 25.000 volgers die de nieuwe CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op Twitter heeft, is 82 procent nep. De nep-accounts zijn aangemaakt door robots. Geen enkele andere lijsttrekker heeft zoveel nep-volgers. Dat blijkt uit onderzoek van Joop.


De persoonlijke Twitter-account SybrandBuma heeft volgens Twitter Counter eind juni in korte tijd ruim 20.000 extra followers gekregen. Op 30 juni vond het CDA-congres plaats. Sindsdien neemt het aantal followers van zijn account af, een opmerkelijk verschijnsel in vergelijking met andere politici zoals bijvoorbeeld Emile Roemer en Diederik Samsom.

Sybrand van Haersma Buma heeft sinds 28 april 2011 een twitter-account maar ging pas op 13 juni van dit jaar twitteren. Zijn eerste tweet luidde:

Op veler verzoek: vanaf nu treed ik zelf in de twitterwereld. @Sywert gesproken. Ik kan er na zijn tweet niet meer onderuit. #teambuma #cda

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is de laatste dagen veel ophef over politici die Twitter-volgers kopen. Zo verwierf de Republikeinse kandidaat Mitt Romney in een enkele dag 75.000 followers. Ook bij Van Haersma Buma bestaat een fors deel van zijn aanhang uit spam-accounts. (zie voor een steekproef onder zijn aanhang het overzicht rechts, stuk voor stuk zijn het nep-accounts).

Volgens een CDA-woordvoerder is de aanhang explosief gegroeid toen cda en buma trending werden. “We kregen er toen plots veel Amerikaanse followers bij omdat het werd genoemd op een Amerikaanse site.” Volgens de woordvoerder zijn de volgers niet gekocht. Ook acht ze het niet waarschijnlijk dat een fan van de CDA-leider de volgers cadeau heeft gedaan.

Twitter-followers zijn te koop bij spam-boeren. 20.000 followers krijg je al voor 127 dollar.

De site StatusPeople maakt het mogelijk te checken hoeveel nep-volgers een account heeft. StatusPeople neemt daartoe een steekproef onder 500 volgers. De site checkt of accounts nep zijn, inactief of actief. Inactieve accounts kunnen ook van ‘lurkers’ zijn, mensen die op Twitter alleen maar lezen maar zelf nooit een tweet plaatsen.

StatusPeople claimt accurate cijfers tot 10.000 followers, daarboven wordt het een schatting.

Joop voerde de lijsttrekkers van alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten in bij StatusPeople. Dat levert onderstaand overzicht (k = x 1000 volgers).

Na Buma heeft Alexander Pechtold het grootste aandeel nep-volgers. De D66-leider heeft na Geert Wilders de meeste volgers, een opmerkelijk hoog aantal. Een derde deel daarvan is nep, volgens StatusPeople. De politicus met het grootste aandeel echte aanhang is Arie Slob. Hij heeft relatief gezien ook de meest actieve aanhang.

Update vrijdag 08:15

De Twitter-account van Joop heeft er in een mum van tijd 10.000 volgers bijgekregen. Een steekproef wijst uit dat het vermoedelijk allemaal nep-accounts zijn. Waar ze vandaan komen is onbekend. Alhoewel de redactie er hartelijk om kan lachen willen we er op wijzen dat het stimuleren van nep-accounts schadelijk is voor de storingsvrije werking van internet.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (69)