6

Twitter-bedreiger heeft spijt, na 6 weken cel

Confrontatie bij BBC tussen trol en slachtoffer ... Rechter veroordeelt Nederlandse trol tot betalen schadevergoeding

Isabella Sorley (24) werd begin dit jaar veroordeeld wegens het via Twitter bedreigen van feministe Caroline Criado-Perez. De BBC wilde weten waarom ze dat deed en wat er in haar hoofd om ging. Als interviewer werd Natalie gevraagd, zelf slachtoffer van jarenlange treitercampagnes die haar zo troffen dat ze overwoog zelfmoord te plegen.


Sorley ziet zichzelf als een aardig persoon. Ze erkent dat de dreigtweets haar wel een zeker gevoel van macht over het slachtoffer gaven maar ze wijt het misdrijf vooral aan overmatig drankgebruik. Ze stuurde de tweets, waaronder het dreigement het slachtoffer ‘iets ergers dan verkrachting’ aan te doen midden in de nacht na een avond stappen. Natalie stelt dat zelfs een dronken persoon nog wel wat zelfcontrole heeft. Nadat ze was aangeklaagd stuurde Sorley nog meer boze tweets waaronder de opvatting dat wie op Twitter zit nu eenmaal op dit soort misbruik moet rekenen.

Het slachtoffer, Caroline Criado-Perez, werd wekenlang ernstig bedreigd via sociale media omdat ze met succes campagne had gevoerd voor het behoud van vrouwelijke historische figuren op de Britse bankbiljetten.

Vorig jaar beschreef de Nederlandse feministe Asha ten Broeke in Vrij Nederland hoe ze een trol die haar permanent lastig viel, opzocht. Die persoon, een notoire online kwelgeest en onder meer auteur bij de door Veronica gefinancierde website The Post Online, werd vorige week door de rechter veroordeeld tot een schadevergoeding aan een van zijn andere slachtoffers, die hij maandenlang zowel on- als offline treiterde.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)