7

Twitter blokkeert toegang tot verwijderde tweets politici

In Nederland geboren Politwoops-dienst om zeep geholpen met maatregel

Twitter heeft afgelopen weekend de toegang tot 30 Politwoops accounts geblokkeerd. De websites plaatsten wereldwijd verwijderde tweets van politici.

Volgens Twitter vormden de Politwoops accounts een bedreiging voor de zelfexpressie van twitteraars. “Stel je voor hoe zenuwslopend – beangstigend zelfs – twitteren wordt als het onveranderlijk en onherroepelijk zou zijn? Geen gebruiker verdient deze mogelijkheid meer dan een ander.”

Arjan El Fassed, ex-Kamerlid en directeur van Open State Foundation – een organisatie die digitale transparantie promoot – is het oneens met de beslissing van Twitter. Hij vindt dat de Politwoops accounts essentieel zijn voor de archivering van parlementaire geschiedenis. Het publiek zou, volgens Fassed, daar toegang tot moeten hebben. Hij verklaart met andere partijen op zoek te gaan naar alternatieve manieren om de verwijderde tweets van politici openbaar te maken. 

Politwoops werd in 2010 aangemaakt tijdens een Nederlandse hackathon. Open State Foundation vergaarde verwijderde tweets van politici die vervolgens openbaar gemaakt werden. In 2014 ontwikkelde de organisatie Diplo, een account die verwijderde tweets van diplomaten en ambassades publiek maakt, en nu ook geblokkeerd is. Politwoops werd naast Nederland in 23 andere landen gebruikt waaronder Duitsland, Tunesie, Egypte, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

cc foto: sammynetbook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)