96

Twitter blokkeert in Duitsland tweet van Wilders

Twitter heeft in Duitsland een tweet van Geert Wilders geblokkeerd. In de tweet van 23 mei wilde hij op voorspelbare wijze reageren op de terreuraanslag in Manchester. Dit bericht werd echter in Duitsland niet getoond.

Twitter geeft aan dat een tweet geblokkeerd kan worden wanneer een ‘autoriteit’ daarom gevraagd heeft, bijvoorbeeld als de tweet in strijd is met de wetten van het desbetreffende land. Woordvoerders van Twitter willen in dit geval echter niet zeggen wie die autoriteit in dit geval was: ‘Om redenen van privacy en veiligheid zeggen wij niets over individuele accounts’.

In de tweet die in Duitsland werd geblokkeerd, deed Wilders in zijn karakteristieke stijl opruiende uitspraken over hoe ‘ze’ ‘ons’ haten en vermoorden, ‘onze leiders ons verraden’, en riep hij op om grenzen te sluiten en ‘onze landen’ te ‘deislamiseren’. Hoe de opper PVV’er deze ‘deislamisering’ precies voor zich zag, en welke maatregelen hij daar precies bij wilde voorstellen, werd niet in de tweet vermeld.

Op dit moment wordt er een wet in het Duitse parlement behandeld waarin staat dat sociale media die haatzaaierij niet aanpakken, een boete van wel 50 miljoen kunnen krijgen. Het zou zomaar kunnen dat de blokkering van de tweet van Wilders daarmee in verband staat.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Wilders uitspraken doet die giftig zijn voor het maatschappelijke debat. In december van 2016 werd de lijsttrekker van de PVV schuldig bevonden van groepsbelediging en het aanzetten tot rassenhaat en discriminatie. De rechtbank besloot toen dat de vrijheid van meningsuiting waar Wilders zich op beriep niet bedoeld was als vrijbrief om minderheden te kunnen beledigen.

NOS: Tweet van Wilders in Duitsland verwijderd

Geef een reactie

Laatste reacties (96)