Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twitter censureert account Duitse neonazi's

  •  
18-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
twitter_01.jpg
Maatregel geldt alleen voor Duitsland ... Autoriteiten vragen om stop op neonazi-tweets
Een jaar nadat het bedrijf aankondigde in speciale gevallen tweets te censureren, past Twitter de maatregel voor het eerst in de praktijk toe. Op verzoek van de autoriteiten zijn in Duitsland de tweets van een neonazi-groepering niet meer zichtbaar. De censuur geldt niet internationaal. Buiten Duitsland kunnen de berichten nog wel gezien worden.
Het gaat om een account van de neonazi-groepering ‘Besseres Hannover’, een groep die onder meer pleit voor afschaffing van de democratie en migranten met geweld bedreigd. Volgens de Duitse inlichtingendienst is de groepering gespecialiseerd in het verspreiden van extreemrechtse propaganda, onder meer op scholen.
Het is voor het eerst dat Twitter op verzoek van de autoriteiten censuur toepast. In januari werd aangekondigd dat het bedrijf per land tweets ging blokkeren als die in strijd zijn met de nationale wetgeving. Het hoofd van de juridische dienst van Twitter maakte de toepassing van de regel in een tweet bekend. Volgens Alex Macgillivray wordt de maatregel secuur en transparant toegepast. In Nederland kunnen de tweets van de neonazi-groepering gewoon bekeken worden. Het account telde donderdagochtend 397 volgers.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2012-10-18_om_08.28.43.png
cc-illustratie: Darren Barefoot
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.