6

Twitter #fail-momenten op een rij

Sociale media kunnen gevaarlijk zijn: bezint eer ge begint

Even je frustratie uiten op Twitter of Facebook? Het kan heel verleidelijk zijn om de sociale media te gebruiken om je hart te luchten en alles ‘er eens even lekker uit te gooien’. Verleidelijk? Ja. Verstandig? Zeker niet. Bekijk deze Twitter #fail-momenten en in de toekomst denk je nog een tweede keer na voordat je iets de digitale wereld in slingert.

Door redactie Joop

Alexander Scheek

De meest recente Twitter #fail is die van VVD-raadslid (Spijkenisse) Alexander Scheek. Hij dreigde in een tweet de kat van zijn buren te vergiftigen als deze nogmaals op zijn terras zou poepen. Scheek heeft een baby die niet over het terras kan kruipen omdat kattenpoep giftig is voor baby’s. Na een golf van verontwaardiging – Scheek zet zich namelijk in tegen “de verhuftering van de samenleving” – bood hij zijn excuses aan.

Diederik Samsom

Hij schreeuwde nog net geen moord en brand. PvdA-leider Diederik Samsom meende dat zijn twitter-account gehacked was omdat er een tweet onder zijn naam voorbij kwam die hij niet had geplaatst. En wel één met een link naar een artikel van Luuk Koelman op de website van Metro, met de kop ‘Wie komt op voor Benthe Samsom?’ Een uiterst kritisch stukje over het PvdA-campagne spotje. Uiteindelijk bleek Samsom helemaal niet gehacked te zijn, maar een ietwat onhandig teamlid te hebben.

NOS

NOS is de afgelopen tijd wel erg royaal met het bieden van excuses. Eerst vanwege een spelfout op het scherm tijdens het achtuurjournaal (er stond Falissementen in plaats van Faillissementen), maar afgelopen weekend waren de rapen pas echt gaar. Een foto waarop onder meer de Duitse Bondskanselier te zien is, was wat onhandig geplaatst op het scherm. Eén van de lamellen zat voor het gezicht van Angela Merkel waardoor het leek alsof ze een Hitler snorretje had. Oepsie.

Gaz Beadle

Ging het bij NOS nog om oprechte fouten, zie daar “tv-persoonlijkheid” Gaz Beadle. Hij is één van de deelnemers aan de tv-serie Geordie Shore (een Britse variant van Oh Oh Cherso). Hij verstuurde via Twitter een foto van een halfnaakt, slapend meisje met wie hij de nacht had doorgebracht. Zijn mannelijke volgers deden hem onmiddellijk na met hun ‘one night stands’ en een tijdelijke hype, waarin de mannen zich zeer laatdunkend over de vrouwen uitlieten, was geboren. Na een storm van kritiek over zijn #bedofshame, verwijderde hij de foto en zei hij ‘sorry’.

Welnu, Gaz Beadle kon zijn tweet nog verwijderen en, wie weet, is deze voorlopig van het internet verdwenen. Nederlandse politici daarentegen kunnen nog zo hard op het prullenbakje klikken, maar het zal niet veel helpen: eenmaal getwitterd is altijd getwitterd, met dank aan Politwoops.

Ard van der Steur

Zo retweete VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur een satirisch berichtje van Jan Dijkgraaf over ‘Kees’, de nummer vier op de lijst van GroenLinks. In het berichtje stond dat hij een echte prutser zou zijn en een greep in de kas zou hebben gedaan. In werkelijkheid staat Jesse Klaver op nummer vier. Toen van der Steur erachter kwam dat er helemaal geen Kees is, wist hij niet hoe snel hij zijn tweet moest verwijderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)