Laatste update 09:50
30

Twitter: gelovigen met ratten vergelijken mag niet meer

Het is niet langer toegestaan om op Twitter gelovigen te vergelijken met ongedierte. Tweets waarin bijvoorbeeld moslims ratten worden genoemd, worden vanaf nu verwijderd. Als het nieuwe beleid tegen het ontmenselijken van religieuze groepen een succes blijkt, overweegt het sociale netwerk om vergelijkbare regels uit te vaardigen om andere groepen, zoals etnische minderheden, vrouwen of homo’s, te beschermen.

Twitter komt met de nieuwe maatregel nu sociale netwerken onder flinke politieke druk staan om meer te doen tegen onverdraagzame posts. Het Franse parlement nam deze week een wet aan die sociale media verplicht om haatzaaiende berichten binnen een etmaal te verwijderen. Sites die niet aan die verplichting voldoen, kunnen een boete van 1,25 miljoen euro krijgen. In Duitsland werd vorige jaar al een vergelijkbare wet aangenomen.

Dergelijke wetgeving zorgt ervoor dat Twitter en andere sociale media, zoals YouTube en Facebook, langzaam maar zeker afstappen van hun jarenlange laissez faire-beleid. In maart maakte Facebook bekend dat ‘wit nationalisme’ en ‘wit separatisme’ niet meer zijn toegestaan op Facebook en Instagram. En vorige maand kondigde YouTube aan dat er op de videosite geen plaats meer is voor mensen die de Holocaust ontkennen of verheerlijken.

Sociale media worstelen met racisten
Helemaal van harte gaat het aan banden leggen van haatzaaiende content niet altijd. Zo verklaarde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg vorig jaar nog in een interview dat hij Holocaust-ontkenners niet van zijn platform wil verwijderen.

Ook Twitter is terughoudend met het aanpakken van racisten. In april schreef Motherboard dat de halfslachtigheid ten aanzien van witte supremacisten mede wordt ingegeven door de vrees dat de inzet van een algoritme dat racistische bijdragen kan detecteren, er ook toe kan leiden dat veel Republikeinse politici van het platform worden verwijderd.

Eind vorige maand liet Twitter wel weten dat het bedrijf nu ook wereldleiders gaat aanpakken als ze tweets plaatsen die niet door de beugel kunnen. Twitter krijgt regelmatig voor de voeten geworpen dat het tweets van Trump die in strijd zijn met de regels, gewoon laat staan. Geert Wilders werd wel eind mei kort geblokkeerd omdat hij de islam in verband bracht met “antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat”.

Cc-afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (30)