16

Twitter in Arabische wereld vecht voor vrijlating Jordaanse piloot

Internetactie in Arabische wereld voor de door IS gevangen genomen piloot gaat viral … Jordanië dreigt met ernstige consequenties als piloot iets overkomt

Een solidariteitsactie op social media voor de door IS gevangen genomen Jordaanse piloot is viral gegaan in de Arabische wereld.

Dat schrijft The Guardian.

Muadh al-Kasasbeh werd afgelopen woensdag door terreurgroep IS gevangengenomen nadat zijn straaljager was neergestort in het oosten van Syrië bij Ragga dat bekend staat als jihadistenbolwerk en officieuze hoofdstad van het IS-kalifaat. De anti-IS coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten en waar Jordanië ook deel van uitmaakt, voert sinds september luchtaanvallen uit op doelen van de islamitische terreurgroep.

Volgens IS werd het toestel van de 26-jarige Jordaanse piloot neergehaald, maar het Jordaanse en Amerikaanse leger zeggen dat er vooralsnog geen bewijs is dat het vliegtuig is neergeschoten en dat er ook sprake kan zijn van een technisch mankement.

Al dagen circuleren foto’s van de man op internet terwijl hij gevangen wordt genomen door IS-strijders. Eerst deed de vader van de piloot een oproep aan IS om zijn zoon vooral te laten gaan. Hij zei toen:

Ik vraag onze edelmoedige broeders van Islamitische Staat in Syrië om mijn zoon met veel gastvrijheid te ontvangen. Ik vraag God dat hij terugkeert naar zijn familie, vrouw en moeder. (..) We zijn allemaal moslims.

Kot nadat bekend werd dat de jonge piloot gepakt was, begon het op internet te gonzen van de berichten op Twitter en Facebook, allemaal met de hashtag #WeAreAllMuath en #BringHimHome.

Koningin Rania van Jordanië was een van de eersten die zich uitliet, met een foto op Instagram van een straaljager in de vorm van de initialen van de piloot. Ze werd gevolgd door vele anderen, voornamelijk in het Arabisch geschreven berichten over de gevangengenomen piloot.

“Breng Muath thuis. Hij vocht tegen de terroristen die ons land en religie gekaapt hebben en onze mensen hebben afgeslacht.

Een andere twitteraar schreef:

Ik ben tegen geweld en oorlog, maar ik geloof wel dat we ons moeten verdedigen tegen een gewelddadige groep psychopaten die mijn religie hebben gekaapt.

De hashtag wordt echter ook gebruikt door IS-sympathisanten die vooral dreigende taal uitslaan en zeggen dat de piloot gedood moet worden en nooit levend terug zal keren.

Jordanië heeft inmiddels laten weten dat er ernstige consequenties volgen als de piloot iets overkomt.

De piloot is de eerste die door IS gevangengenomen is sinds de anti-IS coalitie sinds september actief strijdt tegen de terreurgroep. Nederland doet ook mee aan luchtaanvallen op IS, maar komt alleen in actie boven Irak.

IS heeft al honderden mensen geëxecuteerd die gevangen waren genomen in Syrië en Irak. Onder hen waren veel andere moslims. Het kan zijn dat de terreurgroep probeert losgeld te krijgen voor de de piloot of hem probeert uit te ruilen tegen een gevangene van hun kant.

CC foto’s: still van CNN en Instagrampagina koningin Rania

Geef een reactie

Laatste reacties (16)