Laatste update 14:51
7

Twitter klaagt Trump aan, weigert anoniem account te ontmaskeren

Twitter probeert zicht door middel van een rechtszaak te beschermen tegen de beperking van de vrijheid van meningsuiting door de Amerikaanse overheid. De social media gigant heeft een federale rechtszaak aangespannen tegen de regering van Donald Trump. Die wil hen dwingen om de identiteit te onthullen van een anonieme gebruiker die kritiek uitoefent op het immigratiebeleid van Trump.

Het gaat om het account @ALT_uscis, dat zichzelf ziet als onderdeel van ‘het immigratieverzet’. Het account, dat een verwijzing is naar de Amerikaanse Immigratiedienst, plaatst de gebruiker kritische tweets over de muur die Donald Trump tussen de V.S. en Mexico wilt bouwen. Ook tweet het account dat de president tegen de grondwet ingaat met zijn inreisverbod voor moslims. De regering heeft het vermoeden dat er een ambtenaar achter het anonieme account zou zitten.

Twitter ziet het anoniem bekritiseren van een regering als onderdeel van het recht of vrijheid van meningsuiting. De American Civil Liberties Union, een grote organisatie voor de mensenrechten in de Verenigde Staten, staat het twitteraccount juridisch bij. Een advocaat van de ACLU noemt het bevel ‘hoogst ongebruikelijk’. De persoonsgegevens achter twitter accounts worden normaal gesproken alleen opgevraagd als de nationale veiligheid op het spel staat, of wanneer er serieuze verdenkingen zijn van criminele activiteiten.

Twitter wordt in de rechtszaak gesteund door de Amerikaanse senator Ron Wyden, die het opsporen van anonieme criticaster ‘een verspilling van overheidsgeld’ vindt. Hij heeft de Homeland Security gevraagd om uit te zoeken wie er achter ‘deze heksenjacht’ zit. Het bevel is volgens Amerikaanse media ondertekend door een kantoor in Florida dat corruptie, wangedrag en mismanagement door werknemers onderzoekt.

Trump heeft een notoir dunne huid als het aankomt op internetsites die zich kritisch uitlaten over de president. Onlangs namen zijn advocaten nog juridische actie tegen een 17-jarig meisje vanwege het maken van het kattenspelletje ‘Trumpcat’. Zoals ook daar het geval was, leidde het nieuws dat de overheid het account probeert te ontmantelen tot een gigantische stijging in het aantal volgers. Inmiddels zijn het er voor @ALT_uscis meer dan 130.000.

 

Foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (7)