11

Twitter onder vuur na zelfmoord Australische tv-ster

Sociale berichtendienst deed niets tegen voortdurende pesterijen

In Australië is zware kritiek geuit op Twitter na de zelfmoord van de populaire tv-presentatrice Charlotte Dawson die langdurig mikpunt was van treitercampagnes op het sociale medium.


Dawson, die bekend stond om haar uitgesproken – politieke – opvattingen en leed aan depressies, maakte in 2012 een publiek debat los over trollen op Twitter omdat ze voortdurend werd belaagd door – anonieme – treiteraars die haar onder meer probeerden aan te zetten tot zelfmoord. Ze achterhaalde enkele trollen en confronteerde ze op tv met hun gedrag (video onder).

Een Australisch protocol om dergelijke haatcampagnes op sociale media tegen te gaan werd wel ondertekend door giganten als Facebook en Yahoo maar niet door Twitter. Het bedrijf zou ook te weinig gedaan hebben om de golf van haat die Dawson over zich heen kreeg te stoppen.

Twitter heeft een slechte reputatie in het tegengaan van online bedreigingen. Zo weigerde de dienst vorig jaar aanvankelijk op te treden tegen de belagers van twee Britse feministen. Twee trollen werden uiteindelijk in januari tot respectievelijk 2 en 3 maanden cel veroordeeld wegens het verwoesten van het persoonlijk leven van de slachtoffers.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)