Laatste update 10:19
33

Twitter tikt Trump op de vingers vanwege nepvideo met ‘racistische baby’

Twitter heeft een tweet van Donald Trump voorzien van het label ‘gemanipuleerde media’. De Amerikaanse president plaatste donderdagavond een video met een fragment dat zogenaamd afkomstig zou zijn van CNN. De gemanipuleerde video is, ironisch genoeg, bedoeld om ‘fake news’ aan de kaak te stellen.

Op de beelden is te zien hoe een zwart jongetje achterna wordt gezeten door een wit jongetje. “Angstige peuter rent weg voor racistische baby… Racistische baby waarschijnlijk een Trump-stemmer”, luiden de bijschriften naast het logo van CNN.

De nieuwszender heeft die teksten vanzelfsprekend nooit uitgezonden. Wel heeft CNN laten zien van de twee jongetjes die goed bevriend zijn, elkaar in de armen vallen en het vervolgens op een rennen zetten. Ook in de video die door Trump wordt verspreid, zijn die beelden te zien, om ze te contrasteren met het zogenaamde CNN-fragment. “Nepnieuws is het probleem”, luidt de conclusie.

Behalve Twitter heeft ook CNN gereageerd op Trump. “Wij houden ons liever bij de feiten dan dat we nepvideo’s twitteren die misbruik maken van onschuldige kinderen”, schrijft de nieuwszender, die Trump oproept hetzelfde te doen.

De oproep lijkt aan dovemansoren gericht. Trump plaatste een nieuwe video die wederom gemanipuleerde beelden van CNN bevat.

Lange tijd kon Trump ongestoord zijn gang gaan op sociale media, maar vorige maand besloot Twitter om leugenachtige tweets van de Amerikaanse president als zodanig te benoemen. Zelfs Facebook, dat nog huiveriger is om Trump aan te pakken, verwijderde donderdag Trump-advertenties die nazi-symboliek bevatten. Facebook heeft de video met nepbeelden van CNN wel ongemoeid gelaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)