55

Twitter-troll pleegt zelfmoord na confrontatie met tv-ploeg

Vrouw beschuldigde anoniem de ouders van de vermiste Maddie McCann ... Schandpaaljournalistiek versus trollen

Een 63-jarige vrouw die vorige week door Sky News werd ontmaskerd als een Twitter troll die deelnam aan een systematische haatcampagne tegen de ouders van Maddie McCann is dood gevonden in een hotelkamer. Naar verluidt heeft ze zichzelf van het leven beroofd.


De vrouw behoorde tot een legertje van enkele tientallen anonieme twitteraars die vuil spuiten over het echtpaar Gerry en Kate McCann die zeven jaar geleden tijdens een vakantie in Portugal hun dochtertje Maddie kwijtraakten. Het meisje is nooit teruggevonden en de zaak is tot de dag van vandaag regelmatig in het nieuws, mede door de voortdurende inzet van de ouders die de raadselachtige vermissing onder de aandacht van het publiek willen houden.

In Engeland zijn de ouders een soort helden en zoals wel vaker lokt die status naast veel steun op sociale media ook agressie uit, vooral van anonieme accounts. Brenda Leyland, die opereerde onder de naam sweepyface, wenste de ouders onder meer toe dat ze de rest van hun leven zouden blijven lijden. Op de vraag van de Sky News-reporter waarom ze de familie zo bestookt antwoordde ze ‘ik heb er recht op dat te doen’. De vrouw werd na de uitzending door iemand in haar dorp, Burton Overy in Leicestershire gefotografeerd, kort daarop vertrok ze en werd zaterdag dood gevonden.

Scotland Yard buigt zich over de troll-campagne tegen het echtpaar nadat verontruste burgers een dossier over de hatelijke tweets en Facebook-postings hadden samengesteld. Voor de trollen is het overigens geen reden te stoppen. De McCann’s worden nu ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van Leyland.

In de zaak botsen twee soorten veelal bekritiseerd gedrag met elkaar. Aan de ene kant de anonieme trollen die mensen het leven zuur maken, aan de andere kant de media die verdachten openlijk aan de schandpaal nagelen. Sky News wil vooralsnog geen commentaar geven op de zaak.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)