Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twitterbot corrigeert: Geen mens is illegaal

  •  
03-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
435 keer bekeken
  •  
geenmensillegaal300.png
Termen 'illegale immigrant' of 'illegaal' voor niet-erkende vluchtelingen zijn zo ingeburgerd, dat ze hun weg naar de politiek vinden
Geen mens is illegaal, maar toch spreekt men nogal eens over ‘illegale immigranten’. Nu de vluchtelingencrisis in Europa steeds extremere vormen aanneemt – denk alleen al aan de tien vluchtelingen die overleden nadat ze bovenop een trein sprongen, in de hoop zo in Engeland aan te komen, maar nu de dood vonden omdat ze werden geëlektrocuteerd – heeft iedereen een mening over de vluchtelingen. Ze worden van alles genoemd, zijn bijvoorbeeld ‘gelukszoekers’, alsof niet iedereen in zijn leven immer en altijd opzoek is naar geluk. Om iets aan de frame van de term ‘illegaal’ te doen, is er nu een Twitterbot, die gebruikers van de term corrigeert.
RTEmagicC_geenmensillegaal.png
Niet iedereen is, zoals je kunt verwachten, van de correctie gediend. Anderen vinden het juist fijn terecht gewezen te worden en reageren met een ‘goed punt!’
We zien dat de uitdrukkingen ‘illegale immigrant’ en ‘illegaal’ veel worden gebruikt in politieke debatten. Wij vinden het een zeer onmenselijke manier van verwijzen naar iemand.
Eén van die mensen die een mening heeft over de vluchtelingenproblematiek is Catherine Keyl. In het Radio 1-programma De Ochtend zegt zij dat de grenzen van Europa dicht moeten.
Deze vluchtelingenstroom gaat natuurlijk niet stoppen, dat is duidelijk. Zeker niet als we blijven reageren zoals we nu doen […] Zo hebben we andere problemen in het verleden ook behandeld en we weten hoe die zijn afgelopen, dus dat is niet handig. Ik denk dat we gewoon met z’n allen tot een beslissing moeten komen, namelijk dat Europa gewoon dicht moet voor die enorme hoeveelheid vluchtelingen, want onze hele sociale bestel staat op kraken […] Als ik lees dat een heel groot deel van de bijstandskeringen worden opgeëist door Somaliërs, denk ik: jongens, wij hebben hartstikke hard gewerkt om bijstandsuitkeringen te krijgen voor Nederlanders die geen werk meer kunnen krijgen, waarom moeten we gaan betalen voor Somaliërs, die wel tienduizend euro hebben om hier naartoe te komen? Het is net als met Griekenland: we stellen het uit totdat het een gezwel is, dat niet in de hand te houden is. (…) Wij kunnen het probleem niet oplossen voor die mensen. Dit moet in Afrika worden opgelost, niet hier.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.