14

Uber-CEO: moord op Jamal Khashoggi is als auto-ongeluk

Dara Khosrowshahi, de CEO van het taxibedrijf Uber, heeft de Saoedische moord op de journalist Jamal Khashoggi in een interview met Axios vergeleken met een auto-ongeluk. “Het is een serieuze vergissing, maar wij hebben ook fouten gemaakt, met zelfrijdende auto’s.” Bij een ongeval met een zelfrijdende Uber in maart 2018 overleed een 49-jarige vrouw die de weg overstak.

De uitspraken van de Uber-CEO zijn pikant omdat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman miljarden heeft geïnvesteerd in het taxibedrijf. De CIA concludeerde na onderzoek dat de Saoedische overheid opdracht heeft gegeven voor de moord op Khashoggi, die in 2017 uit Saoedi-Arabië vluchtte na het schrijven van kritische artikelen over het regime. Khashoggi werd een jaar geleden vermoord in het Saoedische consulaat in Instanbul.

Een dag na het interview kwam Khosrowshahi op zijn uitspraken terug. Hij noemt de moord op Khashoggi bij nader inzien ‘verwerpelijk’. Na de moord op Kashoggi trok Uber zich vorig jaar terug van een jaarlijkse investeringsconferentie in Saoedi-Arabië. Dit jaar liet Khosrowshahi opnieuw verstek gaan, naar eigen zeggen omdat er op hetzelfde moment een bestuursvergadering van Uber was.

Foto: screenshot Axios

Geef een reactie

Laatste reacties (14)