21

Uber wijst aanklacht verkrachte passagier af

Amerikaans bedrijf: Wij zijn niet schuldig want chauffeur had contract met Nederlandse BV

Uber, het omstreden ‘taxibedrijf’ dat berucht is wegens het onderbetalen van chauffeurs en andere illegale praktijken, wijst iedere verantwoordelijkheid voor de verkrachting van een passagier in India af. Het bedrijf verzoekt een Amerikaanse rechtbank de bewuste aanklacht niet-ontvankelijk te verklaren.

1_E1C9227
Het slachtoffer werd volgens eigen zeggen tijdens een Uberrit door Delhi in december verkracht en mishandeld. Het wereldwijd opererende bedrijf wordt doro het slachtoffer in de VS voor de rechter gedaagd omdat er te weinig veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Uber wil dat de klacht niet ontvankelijk wordt verklaard, meldt het bedrijf in de Guardian:

Hoewel de klaagster ongetwijfeld een klacht kan indienen tegen de vermeende aanrander, kan ze geen klacht indienen tegen Uber US, omdat het de verkeerde partij is. Noch regelt de Californische wet een conflict over vermeend wangedrag van een Indiase burger tegen een andere Indiase burger, in India.

Uber US zegt dat het bedrijf niets met de aanrander te maken heeft omdat die onder contract stond bij Uber BV, die in het belastingtechnische voordelige Amsterdam is gevestigd. 

Het bedrijf verdient overigens wel gewoon sloten met geld aan de Indiase activiteiten waar ze volgens eigen zeggen dus niets mee te maken hebben. Het afwijzen van iedere verantwoordelijkheid voor gedrage en gevolgen is overigens gewoonte onder internetbedrijven die ‘disruption’ (het verstoren van bestaande regels en verhoudingen) als strategie voor hun commerciële doelen hebben. Uber, dat een app heeft om ritten in te roosteren voor ‘zelfstandige’ chauffeurs en daar hoge commissie voor vraagt, heeft een geschatte marktwaarde van 40 miljard dollar.

cc-foto: Scott L, protest van taxichauffeurs in Chicago tegen Uber.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)