Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbod op regenboogvlaggen van Oranjelegioen in Boedapest

  •  
27-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oranje dubbeldekker begeleidt Oranjefans naar arena

© BOEDAPEST - Een oranje dubbeldekker begeleidt Nederlandse voetbalsupporters naar de Ferenc Puskas Arena, voor de achtste finale tussen Nederland en Tsjechie. Zo'n 7000 tot 10.000 Nederlanders

Hongarije verbiedt regenboogvlaggen in de Oranje-fanzone en in het voetbalstadion in Boedapest waar zondag de achtste finale van het EK 2020 wordt gespeeld. Eerder op de dag meldde RTL Nieuws al dat Hongaarse beveiligers vlaggen van Oranjesupporters in beslag nam. De supporters werden meegenomen in busjes waar hun spullen werden afgepakt. Een aantal supporters zou ‘in shock’ zijn.
De regering van de Hongaarse premier Orbán voerde onlangs een omstreden anti-homowet in die alle LHBT-uitingen verbiedt. Zo mogen er geen films, series of boeken met een homoseksueel personage meer uitgegeven worden en ook worden reclames waarin LHBT’ers te zien zijn geweerd. Volgens Hongarije is de schending van mensenrechten bedoeld om jongeren te beschermen. Tegen de Hongaarse wet is vanuit de rest van Europa veel weerstand, ook tijdens het EK. Zo wilde de stad München een signaal afgeven door de Allianz Arena waar Duitsland tegen Hongarije speelde te verlichten in de regenboogkleuren.
Update: In een eerdere versie van dit bericht stond dat de UEFA het gebruik van de regenboogvlag verbood. Dit was door onder meer de KNVB bevestigd aan persbureau AFP. De UEFA laat nu weten dat het verbod op regenboogvlaggen niet afkomstig is van de voetbalbond, maar van de Hongaarse autoriteiten zelf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.