Laatste update 14:41
24

Uit verkrachting door IS-strijders geboren kinderen niet welkom bij Jezidi’s

Alsof de ellende voor vrouwelijke Jezidi’s die door IS werden ontvoerd nog niet groot genoeg is, blijkt de werkelijkheid vaak nog weerbarstiger dan voor mogelijk gehouden. De hoogste geestelijke leiders van de in Noord-Irak levende groep hebben besloten dat kinderen die zijn geboren uit de verkrachting van Jezidi-vrouwen, na de gruwelexpedities door IS, niet worden toegelaten in de gemeenschap. Dit schrijft Al Jazeera. Het is de traditie onder Jezidis’s enkel kinderen uit twee ouders van Jezidi-achtergrond te erkennen.

Wat de toekomst voor de kinderen in petto heeft is onduidelijk. Ali Khedhir Ilyas, een functionaris binnen de Jezidi-gemeenschap, zei eerder dat vrouwen werden aangemoedigd terug te keren met hun kinderen, ongeacht wie de vader is. Hij voegde daar aan toe ‘dat de families niet kunnen worden gedwongen de kinderen die zijn geboren uit verkrachting te accepteren’.

Belkis Wille, hoofd onderzoek in Irak en Qatar namens Human Rights Watch, sprak vrouwen die door IS werden ontvoerd na de verovering van Sinjar (waar de Jezidi’s van oudsher leefden) om keer op keer te worden misbruikt: “Zoveel door IS gegijzelde vrouwen die later kinderen kregen na een verkrachting hebben me verteld hoe pijnlijk het is om hun kinderen in weeshuizen achter te laten of bij de families van IS-strijders, voordat ze terug konden naar hun gemeenschap”.

Cc-foto: Ezidixan

Geef een reactie

Laatste reacties (24)