17

Uitbuiting prostituees verschuift naar ‘thuis’

Korpschef: Door naïviteit makelaars en overheid wordt mensenhandel gefaciliteerd

Door strengere controle op de reguliere prostitutiebranche, vindt er een verschuiving plaats naar zogenoemde “thuisprostitutie”. Daar waarschuwt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie voor.

In april werd voor het eerst een landelijke actie gehouden om thuisprostitutie aan te pakken. Hoeveel vrouwen in woningen worden uitgebuit is niet duidelijk, maar volgens schattingen van onderzoeksbureau Beke uit 2010 werkten er toen tweeduizend prostituees vanuit woningen alleen al in Amsterdam.

De ontdekkingen na de eerste landelijke actie waren mensonterend. De meest schrijnende zaak was die van een 16-jarig Roemeens meisje dat werd gedwongen zich te prostitueren. Bik:

We troffen er weel ellende aan […] De vrouwen worden steeds jonger, zeker in de illegale sector. Bovendien kwamen we pooiers tegen die we in eerdere mensenhandelonderzoeken hadden gesignaleerd.”

De ondergrondse bordelen kunnen bestaan door de onderverhuur van woningen. De politie signaleert steeds vaker dergelijke constructies, schrijft de Volkskrant. Een makelaarskantoor verhuurt een woning, bijvoorbeeld omdat de al vertrokken eigenaar deze door de crisis niet kan verkopen. De verhuurder verhuurt de woning vervolgens zonder medeweten van de makelaar onder.

Volgens Bik heerst er onder makelaars naïviteit over het faciliteren van mensenhandel. Uit een recente inventarisatie van de Landelijke Eenheid zou blijken dat 170 ondernemingen in 70 gemeenten bewust of onbewust mensenhandelaren faciliteren. Een woordvoerder van makelaarsvereniging NVM herkent het probleem van de illegale bordelen niet en benadrukt dat je van makelaars niet kunt verwachten dat ze opereren als opsporingsambtenaren. Bovendien:

We proberen de risico’s zo veel mogelijk te beperken, door onder meer een identiteitscontrole van de huurder. Bovendien wordt in steeds meer huurcontracten afgesproken dat de makelaar eens in de drie maanden de woning mag controleren.”

Ook overheden zouden het een en ander kunnen verbeteren om mensenhandel tegen te kunnen gaan. De korpschef:

Als er bij het gemeenteloket een meisje komt dat zich wil inschrijven, geen Nederlands spreekt en een man bij zich heeft die het woord voert, moet er een belletje gaan rinkelen. Datzelfde geldt voor de Kamer van Koophandel. Hoe kan iemand zzp’er willen worden als ze geen Nederlands spreekt en een ander de aanvraag voor haar moet regelen?”

De Volkskrant: Uitbuiting van prostituees verschuift naar ‘woningen’

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (17)