Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar ebolalanden

  •  
20-10-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ebola300_04.jpg
Asielbeleid rond landen waar ebola heerst voorlopig niet opgeschort … Risico op besmetting 'niet groot genoeg' … Oppositie wil afspraken in EU-verband 
Het is “niet nodig bijzonder toelatings- en terugkeerbeleid te formuleren voor asielzoekers die uit de landen komen waar ebola heerst”, schrijft staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Wel geeft het kabinet een negatief reisadvies voor Liberia, Sierra Leone en Guinee. De oppositie vindt dat het kabinet zo met twee maten meet.
Teeven schrijft dat het reisadvies voor Sierra Leone, Liberia en Guinee “niet zozeer geldt vanwege een verhoogd risico op besmetting, maar omdat de veiligheidssituatie voor de reiziger in het geding kan zijn”, bijvoorbeeld vanwege toegenomen sociale onrust beperkte toegang tot medische zorg of gesloten grensovergangen. Maar waarom worden asielzoekers dan wel teruggestuurd naar deze gebieden?
De oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat het kabinet met twee maten meet. D66-Kamerlid Gerard Schouw in radioprogramma De Ochtend :
Als je er strikt juridisch naar kijkt, dan zal de staatssecretaris wel gelijk hebben, maar als je er menselijk naar kijkt, dan moet je constateren dat de gezondheidsinfrastructuur in die drie landen volstrekt onvoldoende is en dat risico op een ebola-besmetting echt aanwezig is”.
In België is het asielbeleid wel tijdelijk opgeschort; het land stuurt momenteel geen uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar ebolagebied. De oppositiepartijen vinden dat Nederland hetzelfde zou moeten doen en dat er in EU-verband afspraken gemaakt moeten worden, zodat de landen er geen verschillend beleid meer op nahouden.
Hulpverlening vanuit EU Ook verschillende Europese ministers van Buitenlandse Zaken roepen om afspraken in EU-verband, maar die oproepen hebben betrekking op hulpverlening. Zo meldt Nu.nl dat minister Koenders tijdens een overleg in Luxemburg heeft gezegd dat “Europa als geheel” veel zou moeten doen tegen ebola en dat er op verantwoordelijke wijze hulpverleners gestuurd moeten worden. Ook zijn Duitse collega roept op tot het sturen van een civiele missie naar West-Afrika om de ebola-uitbraak te bestrijden ( Ad.nl ). 
‘Geen nationale tv-actie’ Ondertussen is er nog geen nationale tv-actie in het vooruitzicht gesteld om geld in te zamelen, schrijft de Volkskrant op maandag. Een woordvoerster van Giro 555 noemt dat “een complex verhaal”. Er zijn nog vier andere crises aangemerkt als grote rampen, in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Nederlanders doneerden tot nu toe 780.000 euro, meldt de NOS. Giro 555 zegt dat het niet eenvoudig is om aan het publiek duidelijk te maken waarvoor geld nodig is. Een van de problemen is dat hulpverleners die willen afreizen zich niet makkelijk kunnen verzekeren.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer praten woensdag met staatssecretaris Teeven naar aanleiding van zijn brief.
Update 16:10 uur: Na overleg in Luxemburg op maandag vragen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de Europese Commissie om één procedure wat betreft ebolacontroles, meldt Trouw. Nu onderzoeken Groot-Brittanië en België reizigers uit ebolagebieden op symptomen bij aankomst op het vliegveld, maar in andere landen, waaronder Nederland, wordt dat niet gedaan. Ook zeiden de ministers in de vergadering het noodzakelijk te vinden een groep gezondheidsdeskundigen (vrijwilligers) vanuit de EU naar de getroffen landen te sturen.
Lees de gehele brief van staattsecretaris Teeven aan de Tweede Kamer hier.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.