110

Uitgeprocedeerden mogen niet zomaar op straat worden gezet

Staatssecretaris Teeven geïrriteerd, is niet van plan zijn beleid te wijzigen

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet zomaar op straat worden gezet. De overheid moet zorgen voor basale voorzieningen als eten en onderdak, oordeelt een comité van de Raad van Europa, na een klacht van de protestantse kerken. In Nieuwsuur spreekt adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk de tevredenheid over deze uitspraak uit. Maar de staat, en met name staatssecretaris Teeven, kan deze nog naast zich neerleggen.

De klacht werd namens de Protestantse Kerk Nederland (PKN) ingediend door de Conference of European Churches bij het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Dat heeft beslist dat de overheid alle mogelijke maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat aan basisbehoeften tegemoet worden gekomen, schrijft Nieuwsuur. Basisbehoeften zijn eten, onderdak en kleding.

Het gaat om een voorlopige uitspraak, maar het betekent dat de overheid de mensen in ieder geval tot de definitieve uitspraak niet meer op straat mag zetten. Staatssecretaris Teeven reageerde geïrriteerd en is niet van plan zijn beleid te wijzigen.

De Staat kan de uitspraak wel naast zich neerleggen, maar zoals een eerdere klacht van Defence for Children laat zien, nemen rechters zo’n uitspraak heel serieus. Daarom worden kinderen in Nederland nu opgevangen.

Nieuwsuur: Uitgeprocedeerden niet meer op straat

Geef een reactie

Laatste reacties (110)