7

Uitgever beroemde reisboeken maakt reisgids voor vluchtelingen

Makers van de Franse 'Lonely Planet' drukken gids met overlevingstips uit onvrede over behulpzaamheid van de overheid

In Frankrijk kent iedereen hem: de ‘Guide Routard’, de beroemdste reisgids van Frankrijk. Generatie op generatie gaat hij al mee, zie het als de Franse versie van de Lonely Planet. De gidsen staan vol met de beste restaurants, hotels en plekjes voor een fijne vakantie.

De uitgever van die Guide Routard, Routard, heeft nu een heel ander soort reisgids gemaakt: eentje om vluchtelingen te helpen te overleven en integreren in Frankrijk.

De gids, met de titel ‘Hello!’ en als ondertitel ‘aangeboden door Routard en wereldreizigers’, telt 85 pagina’s nuttige foto’s waarmee vluchtelingen die in Frankrijk aankomen zichzelf kunnen redden. De gids staat vol informatie over ziekenhuizen, hotels, religie, voedsel, bankieren en zelfs batterijen van mobiele telefoons.

De gids is bedacht door de oprichter van Routard, Philippe Gloaguen, omdat hij vindt dat de Franse overheid veel te weinig doet om vluchtelingen wegwijs te maken als ze aankomen in Frankrijk. “De Franse regering is een stelletje lafaards”, vertelt Gloaguen in de weekkrant Le Journal du Dimanche.

Vierduizend exemplaren van de nieuwe gids worden nu gegeven aan de vluchtelingenorganisatie FNARS, die de gidsen onder vluchtelingen gaat uitdelen.

Frankrijk heeft beloofd de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen op te zullen nemen. Maar onlangs liet een aantal vluchtelingen nog weten huiverig te zijn om naar Frankrijk te vluchten omdat het land bekend staat om haar stroperige bureaucratie en gebrek aan de wil om echt te helpen.

Hoewel de Franse president Hollande heeft gezegd dat hij het een ‘fundamenteel principe’ vindt dat Frankrijk vluchtelingen toelaat, heerst er in de publieke opinie ook argwaan. Volgens politiek commentator Jerôme Fourquet is dat omdat veel mensen sinds de aanslag op Charlie Hebdo moeite hebben met het feit dat de vluchtelingen uit een islamitisch land komen.

Eerder was al een aantal Franse burgemeesters in opspraak geraakt nadat ze hadden gezegd dat ze alleen maar Christelijke vluchtelingen wilden opnemen, iets wat overigens door de Franse regering meteen werd veroordeeld.

De Franse reisgids voor vluchtelingen is niet het enige initiatief. Overal in Europa worden Facebookpagina’s en apps gelanceerd om vluchtelingen te helpen. Gisteren schreef De Standaard een bericht over een Hongaars echtpaar dat een app ontwikkelde waarmee vluchtelingen in de Balkan alle informatie krijgen die ze nodig hebben.

cc foto: Routard

Geef een reactie

Laatste reacties (7)