Laatste update 18:07
95

Uitgeverij Kluitman haalt racistisch kinderboek over Suriname na zes jaar uit de handel

Het kinderboek ‘Suriname, here we come’ uit 2012 blijkt allerlei – racistische – vooroordelen over Surinamers te verspreiden. Morenita Taborda was met haar jongste kind in de openbare bibliotheek van Amsterdam en raakte ontsteld toen ze door het werk bladerde. Ze plaatste een reeks foto’s met voorbeelden op Facebook en schreef:

“Ik was in de bibliotheek met m’n jongste en toen viel mijn oog op dit walgelijke boek. (…) Ik vind het jammer dat een bibliotheek in de Amsterdamse poort een boek zoals deze op de planken heeft staan.”

Ze voegt een reeks voorbeelden bij.

Het boek is de eerste in een serie reisverhalen en gaat over een meisje dat met familie een wereldreis maakt. Suriname is het eerste land stand dat ze aandoen. Suriname, here we come staat volgens de flaptekst vol met ‘leuke weetjes’ maar die blijken nogal kwaadaardig te zijn. Zo maakt ze de kinderen wijs dat overspel heel normaal is in Suriname en Surinaamse mannen er meestal minstens één buitenechtelijke relatie er op nahouden.

Ook zijn volgens het kinderboek Surinamers niet in staat een normaal telefoongesprek te voeren:

En ze maakt de kinderen wijs dat mensen zichzelf vroeger verkochten als slaaf om een beter leven te kunnen hebben.

Een medewerker van de bibliotheek laat in een reactie weten:

We begrijpen het ongemak / de ophef hierover en bedankjen je voor het vestigen van aandacht hierop. We gaan intern met afdeling Collectie en directie goed kijken hoe dit precies zit en wat voor vervolgstap we zetten.

Uitgeverij Kluitman gaat voortvarender te werk en zegt in een verklaring:

Het spijt uitgeverij Kluitman te horen dat een boek van auteur Sanne de Bakker, ‘Suriname here we come’ (oorspronkelijk verschenen bij een andere uitgever) mensen met een aantal passages heeft gekwetst. Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van deze website te halen en niet meer leverbaar te maken.

De schrijfster, die zo’n dertig kinderboeken op haar naam heeft staan, is geïrriteerd door de ophef. Ze zegt eerder haar excuses te hebben aangeboden maar staat tegelijkertijd nog steeds achter de ‘weetjes’, zo blijkt uit een reactie. Haar Facebook-account is inmiddels afgeschermd. Het boek wordt nog steeds op haar eigen website aangeprezen.

Raquel Reiziger biedt ondertussen wat alternatieven voor de weetjes uit het boek. “Weet je dat de kinderen in Suriname een schooluniform dragen en dat je daaraan kunt zien op welke school het kind zit.”

De Bakker schreef ook een boek met als titel ‘Marokko, here we come’, meldt FunX, daarin vertelt ze onder meer dat je mensen in Marokko niet zonder toestemming mag fotograferen en dat ze er geld voor vragen. De moeder laat zich vervolgens laatdunkend uit over de ramadan.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)