14

Uitgeverij Malmberg houdt vast aan omstreden lesstof

Uitgeverij is geschokt door ophef maar ziet probleem niet, wel vervangen materiaal "voor wie er behoefte aan heeft"

Dinsdag ontstond er commotie over de lesmethode Blikopener, een leerboek dat vol met vooroordelen over minderheden blijkt te staan. Malmberg heeft de discussie over stereotypering in de gewraakte lesstof gevolgd, maar zal niet corrigeren. Zo heeft een woordvoerder desgevraagd aan Joop laten weten.

De uitgever stelt:

We bieden een vervanging om docenten de mogelijkheid te bieden de lesstof op een andere manier aan te bieden aan leerlingen. Die vervanging zal niet een vervanging van één opdracht zijn maar van de hele paragraaf. De vervangende paragraaf is zo ingestoken dat niemand zich daar meer gekwetst door kan voelen.

Half Nederland viel dinsdag vol verbazing over de inhoud van de lesstof heen die wordt gedoceerd aan bovenbouw-leerlingen VMBO maatschappijleer. Strekking van de stof is dat Marokkaanse meisjes een inferieure positie hebben ten opzichte van de jongens, dat moslimjongens crimineel zijn en het slecht doen op school. Het lesmateriaal lijkt recht uit een kadercursus voor PVV’ers afkomstig.

Anti-discriminatiebureau RADAR vindt dat de lesmethode Blikopener vooral ‘negatieve vooroordelen en stereotypen’ bevestigt of misschien zelfs oproept. Het spreekt leerlingen (en indirect hun ouders) aan op hun etniciteit en vergroot onderlinge verschillen uit.

Ondanks het feit dat PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch overgaat tot het stellen van Kamervragen aan de minister, wil Malmberg geen afstand te nemen van de opspraak geraakte teksten. 

De lesstof wordt al sinds 2001 op deze manier aangeboden en er is niet eerder kenbaar gemaakt dat het als kwetsend wordt ervaren. We gaan hierover uitgebreider met docenten die met Blikopener in gesprek, mocht blijken dat vervanging toch is gewenst dan gaan we daar uiteraard actie op ondernemen.

Wel wordt ondertussen een alternatief voor de lesstof online aangeboden voor “docenten die er behoefte aan hebben” maar het huidige onderwijsmateriaal zal niet vervangen worden.

Zie ook: Lesboek staat stijf van vooroordelen over moslims, allochtonen

Geef een reactie

Laatste reacties (14)