Laatste update 22:01
17

Uitgezette Bahreinse asielzoeker klaagt Nederland aan

De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh die Nederland werd uitgezet en in zijn land van herkomst direct werd gearresteerd, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat meldt NRC. De 27-jarige Al-Showaikh werd na een schijnproces tot levenslang veroordeeld en houdt Nederland daarvoor aansprakelijk. Hij hoopt dat het Hof Nederland ertoe kan bewegen diplomatieke middelen in te zetten om hem vrij te krijgen.

Flip Schüller, advocaat van Al-Showaikh, zegt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had kunnen voorzien dat zijn cliënt gevaar liep na uitzetting. In maart bleek al uit onderzoek van NRC dat Al-Showaikh tijdens de asielverhoren duidelijk had gemaakt dat hij vreesde voor ‘bloedwraak’ door de Bahreinse autoriteiten vanwege het politiek activisme van zijn broer. Mensenrechtenorganisaties hadden gewaarschuwd dat Bahrein familieleden van dissidenten straft als wraakmiddel.

In Bahrein zou Al-Showaikh zijn gemarteld en onder druk een bekentenis hebben afleggen. Ook heeft hij er geen recht op een advocaat en is er geen medische hulp. Volgens VluchtelingenWerk is het de eerste keer dat een asielzoeker een klacht bij het Hof indient na uitzetting uit Nederland. VVD-staatssecretaris Mark Harbers zei onlangs nog dat – ondanks de vele waarschuwingen – Nederland onmogelijk kon weten dat Al-Showaikh in Bahrein achter de tralies zou belanden.

cc-foto: Gebouw van het EHRM in Straatsburg, Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (17)