92

‘Uitkeringsfraudeur moet elke cent terugbetalen’

Uitkering te vaak niet terugbetaald... VVD en CDA willen nu hardere maatregelen...

Fraude met uitkeringen moet harder worden aangepakt volgens regeringspartijen VVD en CDA. ‘Mensen die fraude plegen met hun bijstandsuitkering moeten desnoods de bak in als zij dit gestolen gemeenschapsgeld niet terugbetalen’, aldus VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani.

Azmani doet met zijn CDA-collega Mirjam Sterk een aantal voorstellen om uitkeringsfraude harder aan te pakken. Volgens Sterk ondermijnt het misbruik de solidariteit in de samenleving. Over 2010 is ongeveer 119 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, maar zij vreest dat het in werkelijkheid erger is. Gemeenten meldden ook over 2010 nog een totaalbedrag van bijna 500 miljoen euro aan openstaande bijstandsvorderingen.

VVD en CDA willen gemeenten gaan verplichten om alle bedragen, groot en klein, terug te halen. Nu gebeurt dat niet altijd, omdat de kosten van het terugvorderen niet altijd opwegen tegen het te incasseren geld. Sterk vindt ook dat boetes moeten worden opgelegd bij kleinere fraudebedragen en dat sneller moet worden overgegaan tot strafrechtelijke vervolging.

De Pers: ‘Uitkeringsfraudeur desnoods de bak in’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (92)