Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitlaasgas truck maakt miljoenen ziek

  •  
28-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Trucks300.jpg
Europees Milieuagentschap (EEA): "3,5 miljoen ziektedagen en 350.000 mensen gaan eerder dood uitstoot fijnstof"
Jaarlijks gaan er 350.000 mensen eerder dood en zijn er drie miljoen ziektedagen door uitstoot van fijnstof door vrachtwagens. Dat concludeert het Europese Milieuagentschap (EEA) in een nieuw rapport. Met name vrachtwagens die op diesel rijden hebben een groot aandeel in de luchtvervuiling.
Hoewel de  uitstoot jaarlijks terugloopt, zorgt het voor nog veel schade. In Europa alleen al is dat ongeveer 45 miljard per jaar, waarvan 1,7 miljard in Nederland. Onder die kosten vallen ook ‘verborgen’ kosten zoals zorgkosten. De schade is volgens de onderzoekers 4 tot 7 cent per kilometer. Nederland staat op nummer 7 in de lijst van Europese landen met hoogste schade per kilometer.
Jacqueline McGlade, algemeen directeur van het EEA, zegt: “Europese landen zijn deels afhankelijk van langeafstandstransport. De kosten die gemaakt worden in de zorg kunnen voorkomen worden door te investeren in duurzame vervoersmethodes.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.