Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitslag klopt niet als een bus

  •  
26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
stemmentellen300.jpg
Aantal onregelmatigheden zo groot dat het mogelijk effect had op de einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen
Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn ontzettend veel fouten gemaakt met het tellen van de stemmen op stembureaus in grote steden, dat meldt het AD vandaag. Alleen al in Rotterdam zouden 1666 spookstemmen zijn geregistreerd. Er werden 1207 stemmen méér uitgebracht dan er stembiljetten werden geregistreerd en in 459 gevallen was het precies andersom. In Amsterdam telden een aantal stembureau’s 658 te veel, terwijl andere kieskantoren in de hoofdstad in totaal juist 1820 stemmen tekort kwamen.
Ook in andere gemeenten ging het in meer of mindere mate fout, zo blijkt uit een steekproef van het AD in ruim vijftig gemeenten. Amsterdam heeft in totaal 2478 afwijkingen, Rotterdam 1666, Den Haag 552 en Utrecht 109. Groningen telt 53 onregelmatigheden en Tilburg 43.
Hoogleraar Marcel Wissenberg van de Radboud Universiteit vermoed dat de fouten mogelijk effect hebben gehad op de einduitslag:
Het is opmerkelijk en het zou niet moeten. Er zijn gevallen waarbij een handjevol stemmen bepalend is geweest voor een restzetel of voorkeurstem. Dan zijn deze afwijkende aantallen echt te hoog. Het is mensenwerk, maar toch hoort een verkiezing perfect te zijn.”
Volgens Karin van Reeuwijk van de gemeente Rotterdam valt dat in de praktijk wel mee:
Het gaat per stembureau om kleine aantallen en zeker als je het vergelijkt met álle kandidaten is het effect klein. Een sluitende verklaring voor de verschillen hebben we echter niet.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.