Laatste update 21:21
33

Uittocht adviseurs vanwege polariserende Trump maar Dell blijft president trouw

Vanwege het lang uitblijven van een specifieke veroordeling door president Trump van het extreemrechtse geweld in Charlottesville zijn weer twee topfiguren uit zijn adviesraad voor industrieel beleid gestapt. De ceo van chipfabrikant Intel, Brian Krzanich, zegt in een verklaring:

Ik heb mijn afschuw over het recente haatzaaiende geweld in Charlottesville al uitgesproken en eerder vandaag riep ik alle leiders op de white supremacists en hun soortgenoten die marcheerden en geweld pleegden te veroordelen. Ik ben opgestapt omdat ik vooruitgang wil boeken terwijl velen in Washington meer geïnteresseerd lijken in het aanvallen van iedereen die het niet met hen eens is. We moeten de mensen die zijn gaan staan voor gelijkheid en andere gekoesterde Amerikaanse waarden eren, in plaats van aanvallen.

De verklaring van Krzanich komt nadat Trump via Twitter opvallend snel en fel uithaalde naar de ceo van farmacie-gigant MSD omdat deze uit de adviesraad stapte. De Afro-Amerikaan Kenneth Frazier stoorde zich aan de weigering van Trump om afstand te nemen van de racisten en neo-nazi’s.

Ook de topman van sportkledingfabrikant Under Armour, Kevin Plank, is uit de adviesraad vertrokken na Charlottesville. Plank kwam in februari van dit jaar onder vuur te liggen omdat hij Trump in een interview “een echte aanwinst” voor het land noemde.

Eerder trad Elon Musk, oprichter van autofabrikant Tesla, al uit de raad omdat Trump de Amerikaanse steun aan het klimaatakkoord van Parijs introk. In de raad is de hi-tech sector nu alleen nog vertegenwoordigd door Michael Dell, oprichter van het gelijknamige computermerk.

Update 21:20M
Dinsdag stopte opnieuw een lid van de adviesraad op. Scott Paul, voorzitter van de Alliance for American Manufacturing lichtte zijn vertrek toe met een tweet:

Trump reageerde furieus op het vertrek van de industriële topmannen, zoals gebruikelijk met een verongelijkte kanonnade op Twitter:

cc-foto: Joel S.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)