Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitzendbureaus gooien privacy werkzoekenden te grabbel

  •  
20-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
randstad300_01.jpg
Randstad maakt notitie van 'hoofddoekdraagsters' … Adecco stuurt onrechtmatig paspoortkopieën naar opdrachtgevers ... CBP: identiteitsfraude en oneerlijke selectie in de hand gewerkt
De uitzendbureaus sturen kopieën van paspoorten in een te vroeg stadium naar werkgevers, waardoor zij op basis van foto en nationaliteit hun uitzendkracht kunnen selecteren. Ook noteerde Randstad wanneer een werkzoekende een hoofddoekje draagt. De Volkskrant meldt dit op basis van onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
Hoofddoekjes
Ook werd na een steekproef bij Randstad in twaalf gevallen geconstateerd dat het dragen van een hoofddoek geregistreerd werd. Randstad zegt dat dit een uitzondering was. Alle vestigingen zijn daar inmiddels mee gestopt en ‘de interne controles zijn aangescherpt’.
Sommige medewerkers van Randstad noteerden ook medische gegevens, zoals de reden van ziekmelding van uitzendkrachten. 
‘Vroegtijdige registratie identiteitsgegevens nodig door wet’ 
Wat betreft de  paspoortkopieën zeggen de  uitzendbureaus eigenlijk niet anders te kunnen doen dan deze direct na een intake opslaan. Zodra een uitzendkracht aan het werk gaat, moet het arbeidsbureau voor de Wet op de loonbelasting een kopie van het identiteitsbewijs bewaren. Randstad verklaart: 
“Het is onwerkbaar om dat op dat moment snel voor elkaar te krijgen. Het CBP zegt: laat de werknemers hun kopie dan maar uploaden. Maar hoe weten wij dan zeker dat ze niet frauderen?”

Ook directeur Jurriën Koops van uitzendbrancheorganisatie ABU zegt dat de privacyregels ouderwets zijn, gemaakt voor een minder gespannen arbeidsmarkt, waarin je de tijd hebt rustig te solliciteren, met het bedrijf te praten en daarna hun formulieren in te leveren. De branche zoekt hiervoor naar een oplossing met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Nog zo’n 6 werkzoekenden per vacature
Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert donderdagochtend cijfers waaruit blijkt dat de werkloosheid in oktober ongeveer gelijk is gebleven. Daarvoor daalde de werkloosheid al enkele maanden licht. Op dit moment zitten er 627.000 mensen zonder werk, 8 procent van de beroepsbevolking. Per beschikbare vacature zijn er nog altijd nog zo’n 6 werkzoekenden.  

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.