10

Uitzending Gemist wil af van online kinderslot

Overheid eist online tijdslot voor programma's met 16+ kwalificatie... Spuiten en Slikken mag, maar pas na 22.00 uur

De overheid heeft bepaald dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de Kijkwijzer moet toepassen op Uitzending Gemist. Dit houdt in dat er een tijdslot moet komen op de populaire terugkijksite van de omroepen. Programma’s die geclassificeerd worden als ‘voor 16 jaar en ouder’ kunnen dan alleen na 22 uur bekeken worden. Momenteel gaat het om programma’s als Spuiten en Slikken en de serie Dexter. De Publieke Omroep hekelt de maatregel en pleit voor een familieslot.

Gerard Timmer, directeur Video bij de NPO zegt:

Het internet is een open omgeving. Je kunt je dus afvragen hoe zinvol deze maatregel is. Vooral als je je realiseert dat de commerciële omroepen dit niet hoeven te doen. Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen, een voorziening die kabelexploitanten al bieden. Zo hadden we een beschermde omgeving kunnen bieden, zonder dat we liefhebbers van bepaalde programma’s moeten teleurstellen.

Momenteel bekijkt de overheid toch nog de technische mogelijkheden van leeftijdsverificatie, waardoor de programma’s wel altijd te bekijken zullen zijn voor kijkers van 16 jaar en ouder. Eén van de mogelijkheden is Uitzending Gemist koppelen aan DigiD. Gebruikers kunnen dan direct aantonen inderdaad ouder dan 16 jaar te zijn.

De Volkskrant: Verplicht online tijdslot voor 16+ programma’s zint omroepen niet

Geef een reactie

Laatste reacties (10)