110

Uitzinnig van vreugde na verdrijving Islamitische Staat uit Manbij

In de Syrische stad Manbij zijn inwoners massaal de straat op gegaan om de bevrijding van IS te vieren. De stad werd vrijdag heroverd op de terreurgroep door Koerdische en Arabische strijders, gesteund door luchtaanvallen van de coalitie tegen IS.

Tijdens de bevrijding van Manbij werden zo’n tweeduizend inwoners van de stad ontvoerd door IS. Het Syrisch Observatorium voor de mensenrechten heeft inmiddels laten weten dat de meeste van hen zijn vrijgelaten of ontsnapt. De ontvoerde mensen werden door IS als menselijk schild gebruikt tijdens hun vlucht uit de stad. Manbij was een belangrijke locatie voor IS, aangezien de stad op de aanvoerroute ligt van Turkije naar Raqqa, de hoofdstad van Islamitische Staat. Gedurende de bezetting van Manbij, voerde IS zoals overal een waar schrikbewind waarbij vele inwoners op gruwelijke wijze zijn vermoord.

NOS-correspondent Sander van Horn zegt dat de ontkomen IS-strijders richting de Turkse grens zijn gevlucht. ‘Daar voelen ze zich veilig. Turkije zou namelijk nooit toestaan dat de Koerdische troepen dicht bij de grens komen.’

Op sociale media duiken inmiddels foto’s op van burgers in Manbij die hun vrijheid vieren.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)