Laatste update 11:57
44

Uitzonderingspositie kerken opgeheven: dertig mensen, niet zingen

Nadat dit weekend bij drie kerkdiensten in de Hersteld Hervormde Gemeente zeshonderd mensen welkom waren, ondanks een stevig oplaaiende tweede coronagolf, heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de regels aangescherpt. Dat meldt de NOS. Net als in andere publieke binnenruimtes geldt voorlopig weer een maximum bezoekersaantal van dertig personen. Diensten moeten zoveel mogelijk online gehouden worden en er mag niet worden gezongen.

Sinds het aantal coronabesmettingen in Nederland weer fors toeneemt, zijn vrijwel overal de regels weer aangescherpt. Religieuze bijeenkomsten vormden daarop de uitzondering. In Staphorst ging dat mis. ‘We gaan nu weer terug naar de afspraken die we in maart hebben gemaakt met de koepelorganisaties’, laat de minister weten na overleg met de koepels. ‘Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in.’

Grapperhaus benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn en dat als kerken alsnog de regels overtreden, er weinig aan gedaan kan worden:

We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet.

Beeld: Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (44)