160

UK zo slecht voorbereid dat Brexit onderhandelingen dreigen te stagneren

De tweede ronde van de financiële Brexit-onderhandelingen lijken al binnen vierentwintig uur vast te lopen, omdat het Verenigd Koninkrijk zo slecht voorbereid was. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, is bereid om de Britten te zeggen dat de onderhandelingen weinig zin hebben zo.

De EU zal niet van de onderhandelingen weglopen, maar ze wel uitstellen. De indruk die we tot nu toe krijgen is dat het VK nog niet klaar is voor deze gesprekken.’

Het Verenigd Koninkrijk, dat de EU wil verlaten, zal tot een financiële overeenkomst moeten komen met de EU. Hoewel het standpunt volledig onrealistisch is, blijven de Britten volgens een EU diplomaat volhouden dat ze geen rode cent zullen betalen. ‘Het is redelijk om te verwachten dat de Britten ook nog iets anders zullen zeggen dan “we gaan geen cent betalen”. Maar als dat niet het geval is, wat valt er dan te bespreken?’

Barnier deed de waarschuwing nadat David Davis, de Brexit-onderhandelaar voor de Britten, tot iedereens verrassing de gesprekken op maandag al na één uur verliet. Dat terwijl vier dagen aan onderhandelingen op de agenda stonden, over onderwerpen als de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk – en Britse expats in de EU – de ‘exit bill’ en de Noord Ierse grens.

De hoofdonderhandelaar van de EU had de Britten gevraagd om gedetailleerde voorstellen te doen over deze onderwerpen voordat de tweede ronde van de gesprekken zouden plaatsvinden, maar het lijkt er niet op dat dit gebeurd is.

De Britten lijken het onderling ook niet eens te worden over de ‘exit bill’. Het Brexit departement van de regering van May erkende vorige week nog dat er ‘verplichtingen’ zullen zijn naar de EU. De Britse Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei echter dat de EU naar het geld ‘kon fluiten’.

Lees ook: Komt er überhaupt wel een Brexit?

Bron: The Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (160)