42

Ukip neemt racistische leden tegen zichzelf in bescherming met Twitter-muilkorf

Reeks racistische uitlatingen brengt Farage in verlegenheid: 'Mijn advies, tweet gewoon niet'

Wat doe je als partijleider wanneer de ene na de andere politicus zichzelf – en daarmee de partij – in verlegenheid brengt met racistische uitspraken? Pak je dan het racisme aan, of het de manier waarop dat racisme naar buiten komt? Als je Nigel Farage heet het laatste. Partijleden en -politici mogen niet langer het Ukip-logo gebruiken op social media en blijven het liefst helemaal weg van Twitter.

Aanleiding voor de social media muilkorf is een reeks van incidenten waarbij Ukip-politici hun onderbuik de vrije loop lieten op Twitter. Zo twitterde lokale Ukip-kandidaat William Henwood de suggestie dat Lenny Henry, de bekende zwarte komiek die zich recentelijk uitsprak over het gebrek aan etnische diversiteit op televisie, maar moest emigreren naar een ‘zwart land’, want hij ‘hoeft niet met witten samen te wonen’. Andre Lampitt, eerder dit jaar nog de ster van de Ukip-verkiezingsuitzending, werd geschorst voor uitspraken waarin hij Ed Miliband ‘niet Brits’ en de islam ‘kwaadaardig’ noemde, en zei dat Afrikanen zich maar van kant moesten maken.

Kerry Smith, beoogd parlementskandidaat, legde vorige week zijn functie neer nadat hij op video betrapt werd op het maken van homofobische en racistische uitspraken. Zo omschreef hij homoseksuelen als ‘fucking gore oude flikkers’ en een vrouw met een Chinees klinkende naam als ‘chinky’. Farage dreigde de kwestie vrijdag nog te escaleren door de beschaamde politicus als ‘ruwe diamant’ te omschrijven en het ‘metropolitische snobisme ten op zochte van de volksmond’ te hekelen, maar voerde even later toch een nieuwe social media richtlijn in.

Cc-foto: Matthias Töpfer

Geef een reactie

Laatste reacties (42)