78

Ultra’s dragen jodenster, overlevenden holocaust woedend

UPDATE Mannen en vrouwen protesteren samen in 'segregatiebussen'. Ultraorthodoxe joden demonstreerden op hun beurt tegen de 'hetze' die Israël in hun ogen tegen hen levenswijze voert. 

Overlevenden van de Holocaust zijn woedend over een betoging van ultraorthodoxe joden gisteren in Jeruzalem, schrijft NRC Handelsblad. De betogers droegen uniformen die de nazi’s de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog dwongen te dragen en hadden davidssterren op hun kleding genaaid.
Het Israëlische Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem noemde het gebruik van beelden uit het nazi-tijdperk schandelijk. Ook andere organisaties voor overlevenden van de Holocaust veroordeelden de betoging.


De duizenden ultra’s verzamelden zich gisteravond om te protesteren tegen de hetze die in hun ogen in heel Israël tegen hun levenswijze wordt gevoerd, zo schrijft NRC. De strenggelovigen willen een strikte scheiding van mannen en vrouwen in de samenleving. De rest van Israël wil dat niet, maar voelt wel steeds vaker de religieuze dwang van de groepering. Onlangs nog werd een achtjarig meisje onder weg naar school beschimpt en bespuugd omdat ze onzedelijk gekleed zou zijn.

UPDATE

In Israël hebben honderden mensen gedemonstreerd tegen discriminatie in bussen, meldt de NOS. Op sommige lijnen in Jeruzalem en Ramar Gan geldt de ongeschreven regel dat vrouwen alleen achterin mogen zitten en mannen voorin. Uit protest reisden honderden mannen en vrouwen samen met de bus.

Adriaan Soeterbroek maakte deze tekening over de situatie in Israël

Lees meer bij Haaretz: Hundreds board segregated bus lines to protest ultra-Orthodox exclusion of women

NRC: Overlevenden holocaust woedend op davidssterren bij demonstratie ultraorthodoxe joden

Joop: Ultra’s verzieken leven van Israëliërs

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (78)